Consilierul județean Cristian Ispravnic, director al Direcției de Drumuri și Poduri Timișoara, a tras în ultima perioadă mai multe semnale de alarmă, cu privire la calitatea lucrărilor de pe drumul județean Pâncota – Seleuș, aflat în administrarea CJA. Ispravnic a realizat, pe cheltuiala sa, probe de laborator, cu privire la piatra folosită pentru acest drum, probe care au arătat că nu se respectă normele în vigoare. „Suspiciunile noastre privind calitatea îndoielnică a lucrărilor de reabilitare a drumului Pâncota-Seleuş sunt întemeiate, iar rezultatele expertizei tehnice confirmă acest fapt. Conducerea Consiliului Judeţean Arad girează o manoperă al cărei rezultat final, drumul în sine, nu va rezista traficului decât maximum câteva luni. Iar asta, conform analizelor de laborator, din cauza folosirii unei pietre din rocă sedimentară calcaroasă, care se sfărâmă la compactare. Drumul acela va rezista cel mult o iarnă și o vară”, a declarat consilierul Cristian Ispravnic, într-o conferință de presă, în care a prezentat și datele primite de la un laborator de rang 1 din București.
În urma acestor dezvăluiri și a testelor efectuate într-un laborator autorizat, ne-am fi așteptat ca cei din conducerea CJA să dea dovadă de transparență și să constituie comisia solicitată de consilierii județeni, pentru a verifica la sânge lucrările efectuate pe acest drum. Ne-am fi așteptat ca în prezența presei, comisia respectivă să ia probe de pe acel drum, pe care să le pună la dispoziția unui laborator independent. Asta dacă am fi avut o conducere CJA transparentă și nu una care e de partea constructorului și nu a aflării adevărului.
De două zile, conducerea CJA face tot posibilul să apere onoarea constructorului, în loc să se preocupe de calitatea lucrărilor. Mai mult, cel atacat este consilierul Cristian Ispravnic, pentru că și-a permis să fie grijului față de cheluirea banului public și pentru că a realizat acele analize de laborator pe cont propriu, din fonduri personale.
Ultimul comunicat transmis de CJA ne arată care e de fapt grija mai marilor județului: „Consiliul Județean face aceste precizări pentru a dovedi buna credință a constructorului, a beneficiarului și a tuturor factorilor implicați“. Deci, pe domnii de la CJA îi interesează reputația constructorului și mai puțin lucrarea dacă e sau nu de calitate. Constructorul, ca să ne arate și el cât e de bun, anunță că a majorat perioada de garanție de la 80 la 96 de luni. În 3,4, 5 ani de zile, firma cu pricina ar putea să dispară, așa cum s-a mai întâmplat și în alte cazuri, așa că cei opt ani de garanție nu conving pe nimeni și nici nu transformă lucrarea într-una de calitate.
Tot conducerea CJA încearcă să ne convingă că avem de-a face cu un drum de calitate fiindcă așa arată probele de laborator prezentate de constructor. Hai, domnilor, să fim serioși, râde lumea de voi cu astfel de explicații. Nu crede nimeni în aceste analize, cum nu crede nici în cea realizată de CJA, sub directa coordonare a constructorului și proiectantului, care probabil au indicat de unde ar trebui luată piatra pentru analiză. Așa cum spuneam, o expertiză independentă, realizată sub coordonarea unei comisii formată din consilieri județeni, transparent, în prezența presei, ar fi liniștit apele.
Așa, nu rămâne decât să așteptăm să treacă iarna, pentru a vedea cât de bine s-au executat lucrările respective și cât de rezistentă e piatra pusă pe acest drum. Până atunci, analizele fiind perfecte, CJA suntem convinși că va achita toate sumele solicitate de constructor. Doar e vorba de un constructor de bună credință, după cum ne asigură șefii CJA.