Consiliul Județean Arad s-a transformat în ultimii doi ani într-o anexă a PNL Aard, care deservește doar interesele acestui partid, în detrimentul cetățenilor. Modul în care conducerea CJA își bate joc de comunitățile conduse de primari care nu sunt liberali este strigător la cer. În urmă cu o săptămână, așa cum arăta chiar liberalul Constantin Traian Igaș, CJA și PNL au boicotat Parada Clătitelor, de la Moneasa, pentru simplul fapt că primarul de acolo e PSD.
Avem, astăzi, un nou exemplu de politizare excesivă a administrației județene, care a devenit tarlaua unui grup liberal care împarte banii județului în funcție de mofturile șefilor de partid. Cea mai veche sărbătoare din județul Arad, Praznicul de Pită Nouă de la Beliu, considerată „sărbătoarea ancestrală a pâinii”, este boicotată și ea de șefii CJA, prin refuzul de a aloca sumele necesare organizării acestui eveniment. An de an, CJA a dat bani pentru Praznicul de Pită Nouă de la Beliu, dar din 2016, lucrurile s-au schimbat radical, pentru că la conducerea primăriei a fost înlocuit un pedelist cu un pesedist. Anul trecut, cei de la CJA au vrut să aloce o sumă de mizerie, dat în cele din urmă, după ce subiectul a ajuns în atenția publică, au arătat respectul cuvenit acestei sărbători, alocând fondurile necesare.
Anul acesta însă, CJA s-a gândit că nu e bine să mai dea bani unei comune cu primar PSD, chiar dacă e vorba de cea mai veche sărbătoare din județ, așa că șefii liberali au alocat un sfert din suma de anul trecut. Asta în condițiile în care milioanele prevăzute pentru tot felul de evenimente sunt la fel de multe ca și anul trecut, deci nu ține povestea că au mai puțini bani la buget.
Văzând lipsa de respect a liberalilor de la CJA față de comuna Beliu, administrația locală a decis să facă un efort și să organizeze pe cont propriu acest eveniment.
Cea de-a 45-a ediţie a Praznicului de Pită Nouă de la Beliu se va desfăşura duminică, 12 august, în pădurea Dumbrava. Publicul prezent va putea urmări evoluţia celor de la Rapsodia din Arad, a soliştilor Ovidiu Homorodean, Vlăduța Lupău, Daniela Dudaş, Daniela Han şi Vlad Şerban.
De asemenea, mai multe ansambluri vor prezenta dansuri tradiţionale: Druscelele din Bârsa, Ţărinuţa din Bocsig şi Păstrătorii Tradiţiilor din Şicula.
Praznicul de Pită Nouă de la Beliu este considerată „sărbătoarea ancestrală a pâinii”. În dimineaţa zilei în care are loc evenimentul, tinerii din comună aşteaptă oaspeţii. După sosirea lor, întregul alai pleacă în pădurea Dumbrava, locul de desfăşurare a sărbătorii tradiţionale locale. Cu muzică și dansuri populare, codrenii își sărbătoresc recolta de grâu din care se coace „pita nouă”.
Sărbatoarea ancestrală a pâinii, care vine din timpuri uitate, s-a ținut an de an la Beliu până în anul 1914, când în timpul primului război mondial au căzut pe front cinci generații de feciori. Chiar dacă această sărbătoare nu s-a mai ținut aproape 60 de ani, iar localnicii nu au mai ținut minte toate detaliile, totuși, amintirile lor, frânturile unor cântece, pașii unor jocuri, au fost suficiente pentru câțiva oameni care și-au deschis sufletul și inima pentru ca această sărbătoare să renască din negura vremurilor, prin grija regretatului profesor de istorie Emil Lăzureanu, cel care împreună cu alți câțiva iubitori de frumos, în urma unei munci titanice, au adunat de pe la bătrâni cântecele și strigăturile, pașii de jocuri, datini și obiceiuri și au dezlegat misterul acestei sărbători codrenești care așa cum e obiceiul se ține în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfintei Marii Mari, în pădurea Dumbrava de la Beliu.