Am promis transparență și mă țin de cuvânt! Public raportul lunar de activitate al președintelui Consiliului Județean Arad și al Consiliului Județean Arad, pe luna ianuarie. Pentru unii, prima lună din an este o lună… „moartă”, pentru noi însă a fost plină de evenimente, după cum am pregătit-o!
– Am aprobat înființarea unei linii de gardă la domiciliu în specialitatea cardiologie intervențională, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Această linie de gardă va asigura intervenția rapidă pentru cazurile de infarct miocardic acut unde este necesară o operație imediată pentru salvarea vieții pacientului. Până în prezent cazurile de infarct erau direcționate către Timișoara. Prin înființarea acestei linii de gardă la domiciliu, cazurile de infarct miocardic acut vor fi tratate la Spitalul din Arad indiferent de oră. Aceasta înseamnă timp prețios pentru pacienți și, automat, mai multe vieți salvate.
– Împreună cu primarul Aradului, Călin Bibarț, cu inspectorul școlar general, Marius Gondor, cu vicepreședintele Consiliului Județean, Răzvan Cadar, am analizat reorganizarea rețelei școlare din municipiu și județ, ca elevii să fie orientați spre școli care să îi ajute în dezvoltare.
– Am semnat al treilea contract de finanțare pentru achiziționarea de echipamente medicale și echipamente de protecție pentru cadrele medicale arădene și pentru pacienții Spitalului Clinic Județean Arad, în contextul pandemiei Covid-19. Incluzând și acest contract, Consiliul Județean Arad și Primăria Municipiului Arad au adus pentru Spitalul Județean suma de 10 milioane de euro în ultimele cinci luni, pentru decontarea cheltuielilor realizate în pandemie și cumpărarea de echipamente, materiale de protecție și aparatură folosită în perioada pandemiei. Sumele provin din fonduri europene, respectiv Programul Operațional de Infrastructură Mare.
– Am stabilit, cu președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, măsuri pentru înăsprirea controlului tonajului mașinilor care transportă balast și alte încărcături pe drumurile județene dintre Arad si Timiș. Ne-am întâlnit la Alioş, am revăzut starea drumurilor modernizate, dar afectate de mașinile de mare tonaj ale transportatorilor care nu respectă restricțiile. Anul trecut Consiliul Judeţean Arad a dat sute de amenzi, însă nu am putut stopa fenomenul. Anul acesta stabilim un set de măsuri împreună cu colegii din Timiș, să acționăm concertat pentru protejarea investițiilor și a proprietăților cetățenilor.
– Aparatura medicală din cadrul Secției Clinice Chirurgie Generală I și a Blocului Operator I a fost completată cu un sistem de vizualizare cu indocianină, deosebit de important în cazul intervențiilor de îndepărtare a ganglionilor metastazați sau a tumorilor neoplazice. Sistemul poate fi folosit atât în cazul intervențiilor clasice cât și a celor laparoscopice, prin injectarea unei substanțe numită indocianină care permite vizualizarea cu ușurință și disecția în siguranță a formațiunilor care trebuie îndepărtate. În cazul intervențiilor laparoscopice recuperarea pacientului este mult mai rapidă, reducându-se timpul de spitalizare la 3-4 zile. Sistemul de vizualizare cu indocianină, în valoare de 280.000 de lei, a fost achiziționat din fonduri alocate de Consiliul Județean Arad, Spitalul Cllinic Județean de Urgență Arad fiind printre puținele centre medicale din țară care dețin acest aparat.
– M-am întâlnit, la Arad, cu Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, și Călin Bibarț, primarul municipiului Arad, pentru a discuta despre drumul expres Arad-Oradea. Drumul expres Arad-Oradea va prelua traficul greu și traficul de tranzit de pe DN 79 și va face legătura între Autostrada Transilvania și autostrada Arad-Timișoara-Lugoj. Proiectul include realizarea a cinci drumuri de legătură cu profiluri diferite, realizarea a 66 de poduri, pasaje sau viaducte și a 12 noduri rutiere.
-A fost lansată procedura de achiziție publică pentru contractarea documentației tehnice aferente investiției: DRUM EXPRES ORADEA-ARAD. Valoarea estimată a lucrărilor pentru drumul expres Oradea – Arad este de aproximativ 1 miliard de euro, iar investiția va fi realizată în parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) prin accesarea fondurilor europene nerambursabile din cadrul programului operațional specific de transport.
– Lucrările la ,,Sala Iuliu Maniu”, de pe Bulevardul Revoluției, au ajuns la aplicarea foiței de aur pe elementele interioare. Este vorba despre una dintre cele mai frumoase săli ale Aradului, renovată de Consiliul Județean, din fonduri europene. Sala este și un spațiu istoric important, pentru că aici au avut loc negocierile pentru viitorul Transilvaniei, în contextul Marii Uniri. Capacitatea maximă a sălii este proiectată pentru 100 de persoane, iar sala va avea trei funcțiuni majore: sală de ședință, sală de conferință, precum și sală de spectacol.
– Pe șantierul noului Spital de Oncologie s-a ajuns la îmbrăcarea pereților interiori în armătură, la realizarea rețelelor și racordurilor de apă și canalizare. Lucrarea este realizată de Consiliul Județean Arad, din fonduri câștigate prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
– Am organizat o ședință de lucru cu conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad pentru a discuta prioritățile financiare și tehnice pe anul în curs, respectiv investițiile necesare pentru dezvoltarea unor secții, cu accent pe Terapia Intensivă. Am ținut ca la ședință să participe și conducătorii celorlalte instituții medicale, președintele Casei de Asigurări de Sănătate, directorul Direcției de Sănătate Publică, precum și Primăria Arad și conf. univ. dr. Paul Freiman, Președintele Senatului Universității ,,Vasile Goldiș” Arad, pentru că suntem cu toții împreună în acest efort de salvare a vieților și de modernizare a sistemului de sănătate publică.
– Am prezentat robotul cu telecomandă care lucrează la toaletarea marginii drumurilor județene. Acest utilaj se alătură dispozitivelor clasice de toaletare a vegetației de pe marginea drumurilor. Astfel, Aradul este printre județele din țară unde se aplică tehnologie modernă pentru întreținerea drumurilor.
– Patrimoniul Județului Arad a fost completat cu încă trei drumuri județene, ca urmare a recepționării lucrărilor efectuate. Este vorba despre sectoarele de drumuri județene Tauţ-Târnova (lungime 9 km, garanția lucrării 7 ani), Pâncota-Seleuş (lungime 5,5 km, garanția lucrării 7 ani) și Grăniceri-Pilu (lungime 6,6 km, garanția lucrării 7 ani), care au devenit părți integrante din domeniul public al Județului Arad. Aceste drumuri au fost predate firmelor ce au executat lucrările, urmând ca acum, după recepționarea lucrărilor, tronsoanele de drum să revină în patrimoniul Județului Arad. Lungimea totală a acestor drumuri este de 21,1 kilometri. Valoarea totală a investiției pentru cele trei drumuri este de 32.687.311,43 lei.
– Am aprobat contractarea de servicii sociale pentru trei loturi a câte 12 copii/tineri cu măsură de protecţie specială găzduiți în centre rezidențiale, case de tip familial, pe o durată de 3 ani, prețul fiecărui contract de servicii sociale fiind în sumă de 1.267.560 lei.
– Am aprobat contractarea de servicii sociale pentru 11 copii/tineri cu măsură de protecţie specială găzduiți în centre rezidențiale, case de tip familial, pe o durată de 3 ani, prețul contractului de servicii sociale fiind în sumă de 1.161.930 lei.