CIOCOLATA NEAGRA SI SANATATEA

by Cristian Dobre

Ciocolata neagra poseda diverse proprietati benefice pentru sanatate, proprietati ce se datoreaza in special continutului in flavonoizi – substante cu actiune antioxidanta.

Efectul antioxidant protejeaza organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi, agenti ce pot cauza leziuni care duc la afectiuni cardiace. In plus, flavonoizii ajuta la reducerea tensiunii arteriale prin producerea de oxid nitric, si la echilibrarea nivelului anumitor hormoni.

Un baton mic de ciocolata, consumat zilnic, ajuta la mentinerea functionalitatii cardiace si sistemului cardiovascular, intrucat scade tensiunea arteriala si reduce colesterolul. S-a observat ca ciocolata neagra scade nivelul de colesterol LDL (colesterolul rau) cu pana la 10%.
Ciocolata neagra mai prezinta si alte avantaje, precum:

stimuleaza sinteza de endorfine, care confera un sentiment de placere
contine serotonina, care are actiune antidepresanta
contine teobromina, cafeina si alte substante cu efect stimulant
Sfaturi despre ciocolata

Echilibreaza caloriile. In pofida efectelor benefice enumerate mai sus, nu se recomanda consumul unor cantitati crescute de ciocolata.

Un baton mediu ca marime de ciocolata neagra are in jur de 400 de calorii. Daca mananci jumatate de baton de ciocolata pe zi trebuie sa echilibrezi acele 200 de calorii castigate, mancand mai putin din celelalte alimente.

Renunta la alte dulciuri si snacks-uri si inlocuieste-le cu ciocolata pentru a mentine neschimbat totalul caloriilor.

Gusta ciocolata. Ciocolata este un aliment complex cu peste 300 de compusi si substante chimice continute in fiecare muscatura. Pentru a aprecia si te bucura cu adevarat de ciocolata acorda-ti timp sa o gusti.

Degustatorii profesionisti de ciocolata au dezvoltat un sistem de degustare a ciocolatei care include evaluarea aspectului, mirosului, gustului fiecarei bucati dintr-o ciocolata.
Alege ciocolata neagra. Ciocolata neagra contine mult mai multi antioxidanti decat ciocolata cu lapte sau alba. Aceste ultimele 2 tipuri de ciocolata nu aduc nici un beneficiu semnificativ sanatatii.

Evita umpluturile. Alege intotdeauna ciocolata neagra pura sau ciocolata neagra cu alune, coji de portocale sau alti aromatizanti. Evita orice tip de ciocolata caramel, creme zaharoase sau alte umpluturi de acest gen. Aceste umpluturi adauga glucide si grasimi nenecesare, care anuleaza beneficiile ciocolatei asupra starii de sanatate.

Evita laptele. Poate avea un gust bun, insa unele studii au aratat ca consumul ciocolatei alaturi de un pahar cu lapte poate preveni absorbtia antioxidantilor sau utilizarea lor de catre organsim.

 

Sursa: sfatmedical.ro

Facebook Comments