Considerata sacra în Antichitate, cand se organizau adevarate ritualuri pentru culegerea ei, salvia este un excelent medicament, nu doar un condiment nelipsit din bucatarie. Un vechi proverb chinezesc spune ca „cine are salvie în casa nu lasa batranetea sa se apropie”.
Datorita continutului sau bogat în vitamine, salvia este considerata drept o planta miraculoasa cu proprietati tamaduitoare. Contine un complex de vitamine, printre vitamina A, B, vitamina C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc si sodiu, fiind un adevarat izvor de substante folositoare organismului. În Evul Mediu, spre exemplu, salvia era considerata o planta cu proprietati magice, care îi putea face pe oameni nemuritori. Însusi numele plantei, salvie, are o însemnatate deosebita.
Salvie provine din latinescul salvare, ce înseamna a fi sanatos, a salva, a vindeca. Asadar si romanii o considerau o planta sacra, considerand-o o regina a plantelor cu proprietati tamaduitoare, dar si cu efecte de protectie magica. În Roma Antica salvia era culeasa cu mare viteza, cu un întreg ritual am putea spune. Asadar, salvia era un remediu nelipsit fiind considerata un detoxifiant excelent pentru organism, si de asemenea trata diferite infectii, era un tonic nervos, psihic, cu capacitati de reîntinerire. Infuzia, spune specialistul, se prepara din o lingurita de frunze de salvie uscate la o ceasca de apa clocotita, ce se lasa la infuzat vreme de 10 minute.
Cinci beneficii ale salviei:
1. Creste rezistenta si imunitatea organismului. Planta magica regleaza activitatea tiroidei, stimuleaza pofta de mancare, calmeaza durerile de cap si de stomac. De asemenea, combate cu succes transpiratia, vindeca iritatiile, eczemele si infectiile cutanate si ajuta la îndepartarea celulitei. Uleiul de salvie este si un excelent remediu pentru par, asadar combate caderea parului, reduce procesul de albire, nuanteaza culoarea parului. De asemenea, uleiul de salvie mai are si alte proprietati tamaduitoare, îmbunatatind memoria, circulatia sangelui la nivel cerebral, combate infectiile, microbii.
2. Trateaza gastrita. Previne formarea celulelor canceroase, reduce dependenta de tutun si de alcool, vindeca dermatitele si trateaza ciupiturile de insecte si dismenoreea.
3. Trateaza afectiuni ale aparatului digestiv. Salvia trateaza colitele, enterocolitele, colitele de fermentatie, indigestia, balonarea, prin administrarea de pulbere de salvie cate patru lingurite la zi, vreme de trei saptamani, cu pauze de zece zile. De asemenea, se poate face o cura cu infuzie de salvie, cate trei cani de infuzie pe zi.
4. Învinge raceala si gripa. Bronsitele, rinitele, raceala si gripa pot fi tratate cu ajutorul salviei datorita proprietatilor sale antivirale si de asemenea de reducere a febrei si a secretiilor în exces din caile respiratorii.
5. Vindeca ranile. La nivel extern, salvia are de asemenea numeroase beneficii. Asadar, aceasta poate fi folosita pentru tratarea ranilor ce se vindeca greu, prin aplicarea de cataplasme cu salvie. De asemenea, pentru eliminarea mirosului neplacut si a transpiratiei abundente se foloseste infuzia de salvie, fie bauta, fie comprese pe locul afectat (axile, maini) sau bai de picioare.
Sursa: sanatate.bzi.ro