Chlorella este denumirea generica a unei alge verzi unicelulare, microscopice, ce creste in apele dulci si contine cea mai mare cantitate de clorofila, dintre plantele cunoscute. Denumirea sa deriva din cuvintele grecesti „chloros”, care inseamana verde si „ella” care inseamna mic, referindu-se la marimea microscopica a acestei alge. Exista aproximativ 8000 de specii de chlorella dintre care cele mai cunoscute sunt C. vulgaris, C. pyrenoidosa, C. ellipsoidea, in a caror compozitie chimica intra unele elemente specifice, care dau speciei respective calitati terapeutice deosebite.
Ce contine chlorella?
In general chlorella este foarte bogata in calciu, iod, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, fitonutrient CGF, betacaroten, biotina, carotenoizi, clorofila, acizi grasi esentiali, acid folic, inositol, acid paraaminobenzoic (PABA), acid pantotenic, proteine, toti aminoacizii esentiali, acizi nucleici ADN si ARN, vitamine : A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, E, K. In forma uscata, proportia substantelor nutritive este: 45% proteine, 20% carbohidrati, 20% grasimi, 5% fibre, si 10% minerale si vitamine.
Care sunt actiunile sale?
Stimulent imun, antitumoral, anticolitic, antiastmatic, antidiabetic, hipotensiv, antiulceros, echilibrant hormonal, previne infectiile, protejeaza corpul impotriva radiatiilor nocive, efect antioxidant, chelator al substantelor chimice si al metalelor grele din organism (detoxifiant), hipocolesterolemiant, laxativ.
Studii, cercetari
Creste activitatea sistemului imun
Chlorella stimuleaza sistemul imun prin producerea de interferon, stimularea activitatii macrofagelor, a celulelor T si a factorului de necroza tumorala, ceea ce o face eficienta in tratamentul preventiv al cancerului, precum si a infectiilor bacteriene sau virale. Intr-un studiu al cercetatorilor japonezi de la Universitatea Kanazawa din Japonia si publicat in Special Edition of Health World Magazine 1989, se demonstreaza efectul de crestere a imunitatii asupra soarecilor tratati cu chlorella, o anumita perioada de timp.
Protejeaza organismul impotriva cancerului
Prin continutul sau in carotenoide (substante puternic antioxidante), are rol preventiv impotriva cancerului, la om. Studii recente ale cercetatorilor sud -coreeni, releva ca violaxantina (prezenta in C. ellipsoidea) si luteina prezente in C. vulgaris, au calitati de inhibare a cresterii celulelor tumorale si de cresterea a apoptozei celulelor canceroase – Journal of Agricultural and Food Chemistry, 26 noiembrie , 2008.
Creste longevitatea si reintinereste organismul
Chlorella pyrenoidosa contine un factor antiimbatranire numit CGF (Chrolella Growth Factor) si care are un rol important in stimularea cresterii, dezvolatarii si reinnoirii constante a celulelor organismului uman. Foarte valoros este si continutul in acizi nucleici ARN si ADN, care o face eficienta in procesele de reparatie celulara, crescand rata longevitatii.
Chelator al substantelor chimice si al metalelor grele din organism
Prin continutul sau crescut in clorofila, Chlorella detoxifica organismul de substantele chimice nocive (pesticide, medicamente, metale grele). Un studiu realizat in Japonia si publicat in Journal of Medicinal Food, in martie 2007, releva ca femeile care alapteaza, aflate in terapie cu chlorella, au avut concentratii mult mai mici de substante toxice (dioxina) in laptele matern, comparativ cu femeile care nu au luat acest supliment alimentar, iar nivelele de IgA (imunoglobulina) au fost semnificativ crescute la femeile din grupul consumator de chlorella, ceea ce a dus la scaderea infectiilor nou nascutilor din acest grup. Alt studiu realizat pe soareci de laborator, publicat in Food Chemistry Toxicology, in iulie 2008, a aratat ca tratamentul cu chlorella reduce semnificativ nivelele de plumb din sange si tesuturi.
Scade colesterolul din organism
Intr-un articol publicat in Journal of Medicinal Food, in septembrie 2008, cercetatorii japonezi au demonstrat ca nivelele crescute de colesterol sanguin, au revenit la normal la pacientii tratati timp de 16 saptamani cu chlorella, comparativ cu grupul martor, iar nivelele fluctuante de glucoza din sange, s-au echilibrat pe parcursul tratamentului.
Cum se administreaza?
Chrolella se administreaza sub forma uscata, ca pulbere, ori capsule sau tablete. Fiind un bun supliment energetic este foarte utila consumarea ei ca si aliment bogat in proteine vegetale, in caz de subnutritie, anemie, obezitate.
Cand nu se recomanda?
La femeile insarcinate sau care alapteaza, la bolnavii aflati sub medicatie anticoagulanta (reduce efectul acestor medicamente), la bolnavii de guta (deoarece poate creste cantitatea acidului uric in sange).
Sursa: suntsanatos.ro