Tianhe-2, denumit şi „Milky Way” („Calea Lactee”), este pentru al treilea an consecutiv cel mai puternic supercomputer al planetei, fiind capabil să realizeze 33,86 cvadrilioane (1 cvadrilion = 1.000 de trilioane) de operaţii pe secundă, potrivit portalului recode.net.
Asamblat de Universitatea naţională chineză pentru tehnologia apărării, Tianhe-2 este de peste două ori mai puternic decât următorul supercomputer din clasament Titan, care este deţinut de Laboratorul Naţional Oak Ridge din cadrul Departamentului american al energiei. Titan a ocupat prima poziţie în acest clasament în 2012.
Al treilea supercomputer este Sequoia, ce aparţine Lawrence Livermore National Lab, tot din SUA.
În topul zece al supercomputerelor regăsim doar două noi sisteme, faţă de anii precedenţi, un sistem american Trinity, care a intrat direct pe locul şase, şi un sistem de calcul german Hazel Hen care a intrat în acest top direct pe locul opt.
În clasamentul celor 500 de supercomputere regăsim sisteme asamblate în mai toate regiunile globului, însă majoritatea acestor sisteme folosesc microprocesoare realizate de câţiva producători mondiali precum Intel, Advanced Micro Devices (AMD), Nvidia şi alţii, potrivit Agerpres. Majoritatea supercomputerelor sunt asamblate de companii americane, printre care Hewlett Packard Enterprise, Cray, Dell şi alţii.
Campionul ultimilor trei ani Tianhe-2 are în componenţa sa microprocesoare fabricate de Intel. Tianhe-2 are în componenţa sa peste 16.000 de noduri de calcul individuale, fiecare din acestea având câte două microprocesoare Intel Xeon şi trei microprocesoare Xeon Phi — realizate de companii chineze în colaborare cu Intel.
Sursa: descopera.ro