Cheia pentru prevenirea diabetului este chiar în bucătăria ta

by Dana B.

Oamenii de stiinta au descoperit recent ca, legumele crucifere, cum ar fi broccoli, pot ajuta pacientii cu diabet zaharat tip 2 sa controleze eficient nivelul de zahar din sange.
Noul studiu, publicat în Journal of Science Translation Medicine, a constatat ca broccoli ar putea remediul de prevenire si ameliorarea a simptomelor de diabet. Descoperirea impresionanta ar putea oferi medicilor si oamenilor de stiinta un tratament alternativ pentru boala care a afectat milioane de oameni din întreaga lume.

Diabetul de tip II este cea mai comuna forma a bolii. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), acesta reprezinta aproximativ 90 pana la 95% din toate cazurile diagnosticate la adulti. În prezent, în Statele Unite exista 29,1 milioane de persoane care sufera de aceasta boala. Cu toate acestea, exista aproximativ 8,1 milioane de persoane care pot fi înca nediagnosticate.

Boala este în crestere. Pe baza rapoartelor Federatiei Internationale a Diabetului, mai mult de 300 de milioane de oameni traiesc cu diabet. De asemenea, Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca 90% dintre persoanele care sufera de diabet au tipul II.

Dintre toti indivizii afectati de boala, 15 procente nu pot apela la tratamentul clasic – medicamentul metformin – din cauza riscurilor de afectare a rinichilor. Cei care iau metformin au un risc crescut de acidoza lactica, o acumulare nesanatoasa de acid lactic care poate duce la disconfort abdominal, dureri musculare, crampe, respiratie superficiala si oboseala. Treizeci la suta dintre utilizatorii de metformina prezinta balonare, greata si dureri abdominale.

Gasirea unei alternative eficiente este principalul obiectiv al cercetatorilor. Este o provocare deoarece laboratoarele de cercetare au întampinat dificultati în gasirea unor astfel de optiuni. În mod traditional, cercetatorii au studiat numai gene singulare sau proteine individuale. Cu toate acestea, ei au trebuit sa gaseasca o noua abordare, deoarece diabetul implica o mare retea de gene.

Annika Axelsson, liderul studiului si doctorand la Gothenburg, si echipa ei au analizat tesutul hepatic de la soarecii diabetici hraniti cu o „dieta occidentala” cu un continut de 42% grasime si 0,15% colesterol. Dupa efectuarea mai multor teste, oamenii de stiinta au putut identifica 1720 de gene legate de hiperglicemie, o afectiune în care o cantitate excesiva de glucoza este prezenta în sange.

Dupa o analiza ulterioara, au redus numarul de gene într-o retea de 50 de gene legate, care a devenit apoi semnatura pentru diabetul de tip-2. Folosind o baza de date a compusilor medicamentosi existenti si un program matematic pentru a identifica compusii care au capacitatea de a inversa semnatura bolii, ei au stabilit ca sulforafanul, un compus natural care se gaseste în legume precum broccoli, a avut cel mai înalt rang pentru scaderea nivelului de glucoza.

Mai multe teste au fost efectuate si cercetatorii au descoperit ca pentru pacientii obezi, o doza zilnica de sulforafan, sub forma de extract concentrat de broccoli, a redus glucoza din sange cu 10%. Vestea buna este ca reducerea cu 10% este suficienta pentru a diminua riscul unei persoane de a dezvolta complicatii. Sulforafanul nu a cauzat, de asemenea, efecte secundare cauzate de metformina.

Urmatorul pas, potrivit cercetatorilor, este de a afla ce efecte are sulforafanul asupra persoanelor cu prediabet. Cercetatorii spera ca sulforafanul poate îmbunatati controlul asupra glicemiei la persoanele cu pre diabet, astfel încat acestea sa nu dezvolte diabetul de tip II.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments