Sala Ferdinand a Palatului Administrativ a fost plină cu ocazia ceremoniei de comemorare a eroilor martiri ai Aradului, împușcați acum 25 de ani în timpul Revoluției din Decembrie 1989. Organizator a fost Asociația Arad Capitală Europeană a Culturii 2021. Au fost prezenți reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari, oficialități locale, dar și oameni obișnuiți, cetățeni ai orașului nostru care au ținut să aducă un omagiu celor care și-au dat viața pentru libertate.
Ceremonia a început cu un moment de reculegere. Discursul de deschidere a fost cel al lui Florin Didilescu, președinte al Asociației Arad Capitală Europeană a Culturii. Au luat cuvântul Lizica Mihuț, președinte al Universității Aurel Vlaicu, Înalt Preasfinția Sa Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, viceprimarul Levente Bognar, Florentina Horgea, subprefect, dar și lideri ai revoluției și reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari, scriitorul Gheorghe Schwartz, jurnalistul Emil Șimăndan. Ramona Pencea, lidera unui grup de revoluționari a dat citire declarației de libertate a revoluționarilor arădeni. Unul dintre cele mai emoționante discursuri a fost cel al Doinei Nan, mama eroului Flavius Mihăiță Mada, care a venit însoțită de Alina Clepe, fiica eroului Gheorghe Clepe și de Gruber Norbert, fiul eroului Gruber Geza. Domnia sa a ținut să sublinieze că este singura mamă de erou prezentă la eveniment și că celorlalte mame le-a fost imposibil să vină, celor mai multe din motive de sănătate.
A fost o seară emoționantă, chiar dacă Andrei Ando, director executiv al Asociației Arad Capitală Europeană a Culturii 2021, inițiator și moderator al evenimentului s-a văzut nevoit să remarce absența de la ceremonie, singura de acest fel, a numeroase oficialități locale.
Au fost proiectate imagini din timpul Revoluției din Decembrie 1989 surprinse de Florin Hornoiu, Virgiliu Jireghie, dar și de alți fotografi, unii rămași anonimi, informații despre eroii martiri, despre felul în care și-au dat viața și despre ziua și locul morții fiecăruia. Un grup de elevi de la Colegiul Național Moise Nicoară a format o procesiune simbolică care a purtat câte o lumânare aprinsă pentru fiecare erou martir.
Ceremonia a fost dublată de o expoziție cu obiecte recuperate din timpul evenimentelor din 1989 de la Arad, obiecte din patrimoniul expoziției permanente de istorie a Complexului Muzeal Arad. Printre obiectele expuse au fost o haină străpunsă de gloanțe și un pantof sport cu urmă de glonț, dar și primele numere ale ziarelor care anunțau căderea comunismului.