Cerealele integrale și diabetul

by Cristian Dobre

Cerealele integrale reduc riscul de diabet. Adaugarea de carbohidrati de buna calitate in dieta, precum cerealele integrale, ar fi asociata cu un risc mai mic de a dezvolta diabet zaharat (tip 2), potrivit cercetatorilor americani.

Consumati cereale integrale pentru a reduce riscul de diabet

Acest studiu amplu, realizat la Centrul Medical al Universitatii Erasmus si la Scoala de Sanatate Publica Harvard TH Chan, a analizat datele de la participantii la trei studii anterioare, inclusiv 69.949 de asistenti medicali, 90.239 de asistenti medicali si 40.539 de profesionisti din domeniul sanatatii de sex masculin.

Cercetatorii au descoperit ca, atunci cand participantii au inlocuit caloriile din acizi grasi saturati, grasimi monoinsaturate si polinesaturate, proteine animale si vegetale cu carbohidrati de inalta calitate, au parut sa scada riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Cerealele integrale reduc riscul de diabet

Inlocuirea carbohidratilor de calitate scazuta cu grasimi saturate (si fara alti nutrienti) pare sa fie asociata cu un risc mai mic de diabet zaharat.

„Aportul crescut de carbohidrati pare sa fi fost asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2”, a declarat cercetatorul principal Kim Braun. „Ne-a interesat daca acest efect a fost diferit daca s-au utilizat carbohidrati de calitate buna sau de calitate scazuta, acesta din urma incluzand cereale rafinate, alimente dulci si cartofi.”

„Aceste rezultate subliniaza importanta de a distinge carbohidratii de buna calitate si de calitate scazuta atunci cand examinam riscul de diabet”, a spus profesorul Braun. „Efectuarea de studii similare la oameni din medii socio-economice diferite, varste si etnii va arata cum aceste rezultate pot fi aplicate altor grupuri.”

Kim Braun isi va prezenta rezultatele la conferinta Nutrition 2020 Live Online, o conferinta virtuala organizata de American Society for Nutrition (ASN).

Site-ul american de referinta Mayo Clinic specifica faptul ca cerealele integrale sunt prezente in orez integral, dar si in ingrediente precum hrisca (clatite) sau in faina de grau integral. In comparatie cu alte tipuri de cereale, cele care sunt intregi sunt mai bogate in fibre si nutrienti esentiali, cum ar fi vitamina B, fier, folati, seleniu, potasiu si magneziu.

Cerealele integrale au fost, de asemenea, legate de un risc mai mic de anumite boli de inima, de anumite tipuri de cancer si de alte afectiuni.

Sursa: bzi.ro

 

Facebook Comments