Cenuşa rezultată din arderea plantelor poate avea proprietăţi miraculoase asupra organismului şi fizicului nostru. La ţară, se foloseşte şi azi cenuşa vegetală rezultată prin arderea de coceni de porumb, paie de cereale, frunze uscate, coada-calului, urzică moartă, păpădie, teci de fasole uscată, în diverse întrebuinţări domestice, informează monitorulexpres.ro.
Te scapă de psoriazis şi chelie
Cenuşa poate fi tratamentul ideal în tratarea afecţiunilor de piele, fiind unul din cele mai vechi trucuri de frumuseţe. Cea mai cunoscută şi eficientă întrebuinţare a cenuşii vegetale este ca leac pentru căderea părului şi întărirea unghiilor. Ramurile verzi de mesteacăn se pun cu un capăt în foc, iar prin capătul opus iese seva cu care se unge scalpul. Din coaja subţire, prin ardere, se obţine dohat (cenuşa vegetală), cu care se unge chelia. Femeile aveau păr strălucitor şi sănătos, fără mătreaţă, dacă la clătire adăugau în apă cenuşă din sobă.
De asemenea, poate vindeca şi psoriazisul dacă se fac spălături în mod constant cu apă şi cenuşă.
Cenuşa, pasta de dinţi ideală
Cenuşa amestecată cu apă e indicată la clătirea gurii, dacă persoana suferă de afecţiuni gingivale sau sîngerări. Mai mult, cenuşa ţine loc de pastă de dinţi, acesta fiind unul din secretele cu care oamenii din vechime reuşeau să-şi păstreze dantura pînă la vîrste înaintate.
Sursa: spynews.ro