CDA- Centrul de Dezvoltare Arad, s-a născut la sfârşitul anului 2013, ca răspuns la nevoia de a valorifica în interesul comunităţii, experienţa acumulată de peste 22 de ani, prin implicarea activă în socitatea civilă.La mai puţin de un an de la apariţia în peisajul local şi regional, CDA îşi prezintă realizările.
În luna Ianuarie,CDA a participat activ la lansarea oficială a noului program ORIZONT 2020 , la Bratislava în prezenţa Comisarului European.
La scurt timp, a fost organizată în parteneriat cu Universitatea „Vasile Goldiş „ Arad şi cu suportul direct al MEN, prezentarea noului program ORIZONT 2020 în România.
A fost prezentă întreaga echipă aNCP- Puncte Naţionale de Contact în relaţia cu Comsia Europeană, la prezentare participând entităţi din Tmişoara, Petroşani, Hunedoara, Cluj, Oradea şi Arad.
Ca urmare a promovării 42 de firme din România au depus proiecte pentru a fi finanţate din acest Program
În luna Aprilie, cu sprijinul direct la EEN- Enterprise Europe Network din Craiova şi prin organizarea de CNIPMM din România filiala Arad, a fost lansat noul program dedicat IMM urilor – COSME.
În luna Mai, CDA a primit statutul de PRC- Punct Regional de Contact pentru ORIZONT 2020, deservind întreaga regiune Vest cu informaţii şi asistenţă.
Prima jumătate a lui 2014 a fost marcatâ de o activitate intensâ de scriere şi depunere de propuneri de Proiecte spre finanţare din programele ORIZONT 2020, COSME, EUROPE FOR CITITZENS şi ERASMUS+.Propunerile vizează introducerea de noi tehnologii pentru economisirea energiei, sisteme inteligente de gestionare a comunitaţilor – Oraşe inteligente, promovarea moştenirilor culturale şi istorice ale Aradului în context european.
În prima parte a anului 2014, CDA a negociat şi semnat contractul de colaborare cuTÜV Rheinland Romania privind cursuri de formare pentru firmele din Regiunea Vest.
CDA s-a implicat activ în dezvoltarea regională, solicitând şi devenind membru al Consorţiului Regional pentru Învăţământ şi Ocupare – CRIO Vest.
Partea a doua a anului 2014 s-a concretizat prin continuarea sprijinirii dezvoltării regionale – în special cu polul de creştere, oraşul Timişoara, dar şi cu zonele Hunedoara şi Caraş – Severin..
Astfel s-au creat bazele de proiecte comune începând cu anul 2015 pentru societatea civilă şi mediul economic.
Luna Octombrie a marcat implicarea activă într-o propunere de finanţare din Programul Norvegian
Şi tot începând cu această lună, au fost primite solicitări de membri noi ai CDA, astfel că anul 2015 gaseşte CDA pregătit cu persoane şi firme specializate pe diverse domenii pentru noi proiecte regionale şi europene.
Sfârşitul lunii Noiembrie a marcat prezenţa CDA ca şi invitat, reprezentând România la Conferinţa Femeia Antreprenor din Balcanii de Vest. CDA doreşte să continue pregătirea societăţii civile şi a mediului economic pentru noile programe 2014-2020, atât cele Europene cât şi cele structurale din România.