Unul dintre cele mai… provocatoare proiecte teatrale arădene prinde, în aceste zile, contur. Este vorba despre „Un teatru pentru început de drum” – demers care oferă unui tânăr regizor, proaspăt absolvent, posibilitatea de a debuta pe o scenă profesionistă. Tânăra regizoare Celina Nițu este cea care a fost desemnată câștigătoare a acestui proiect, propunerea sa regizorală urmând să aibă premiera în Sala Studio a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, în a doua jumătate a lunii decembrie. Textul propus spre montare este „Titanic vals”, de Tudor Mușatescu.
„Ideea pe care am construit propunerea mea regizorală este aceea de a reactualiza textul scris acum 90 de ani. Nu vreau să merg într-o cheie clasică, ci mai degrabă să aduc povestea în lumea zilelor noastre, cu realitățile momentului de acum. În plus, îmi propun să țin cont și de faptul că eu aduc la Arad povestea unor oameni care provin din altă parte a țării, povestea unor… sudiști. Îmi este foarte clar că există diferențe culturale destul de mari între această parte a țării și… Câmpulung, oraș despre care spunea însuși Tudor Mușatescu, că a fost sursa sa de inspirație atunci când a scris acest text. Pe asta mă și bazez și sper să fie savuroasă toată situația. Până la urmă, poate suntem un pic diferiți, dar există niște elemente de natură… universală care se regăsesc în viețile noastre… ale tuturor.” – spune Celina Nițu.
Prima întâlnire a tinerei creatoare cu actorii arădeni s-a dovedit a fi una de bun augur.
„M-am văzut cu fiecare actor în parte, pe rând. Ideea ar fi fost să am cam 15 minute cu fiecare, nu m-am putut ține militărește de timp. Mi-am dorit să cunosc cât mai mult din fiecare dintre ei. Sunt niște actori extraordinari. Îți dai seama de asta chiar și în urma unei interacțiuni de scurtă durată… sunt acolo niște mici gesturi, niște finețuri, expresii, care te ajută să „citești” asta. Mi s-au părut niște oameni minunați, care m-au primit foarte bine și cu care abia aștept să lucrez.” – spune Celina Nițu
Celina Nițu a absolvit Secția Actorie a Universității „Spiru Haret” și cea de Regie de teatru a UNATC „I.L. Caragiale”. Din iunie 2020, are și o diplomă de Master în Regie de teatru, tot la UNATC „I.L.Caragiale”. Activitatea sa profesională cuprinde spectacole în care evoluat fie ca actriță, fie ca regizor, dar și o serie de premii la festivaluri precum: Festivalul Bharat Rang Mahotsav, New Delhi, India, Festivalul Internațional de Teatru din Shumen, din Bulgaria sau Festivalul Shakespeare, de la Craiova.