Cele mai cunoscute 6 preparate chinezești

by Florian Popa

China este o țară bogată în mâncăruri delicioase, având tradiții culinare inedite, transmise de la o generație la alta. De asemenea, bucătăria chinezească este o parte foarte importantă din cultura acestei țări, iar preparatele chinezești sunt renumite pentru gustul, textura, culoarea și aspectul lor unic. Dacă nu ai apucat să încerci, până acum, nicio delicatesă din bucătăria chinezească, îți recomandăm o parte din cele mai apreciate mâncăruri:

Chao Fan – Orez prăjit

Deși, orezul prăjit este preparat în majoritatea țărilor asiatice, el este, de fapt, originar din China. În ce constă, mai exact, această rețetă? Orezul rămas de la alte preparate este amestecat cu legume și bucăți de carne, într-o tigaie wok, alături de un sos de soia și un ulei aromat cu diferite condimente. De asemenea, în anumite regiuni ale Chinei, Chao Fan se prepară cu un amestec dulce de ou și miere, fiind servit ca garnitură pentru alte preparate.

Pui Gong Bao

De pe lista preparatelor chinezești nu putea să lipsească o mâncare picantă, iar puiul Gong Bao va fi cu siguranță pe placul tău. Această rețetă provine din Sichuan și are o poveste interesantă. Se spune că acest fel de mâncare a fost denumit după funcția pe care o avea ministrul Ding Baozhen, în timpul dinastiei Qing. Acest ministru era foarte pretențios și i-a cerut bucătarului personal să pregătească o rețetă doar cu ardei iute și carne de pui. Așa a luat naștere rețeta puiului Gong Bao, cu ardei iute și alune. Acesta poate fi servit cu garnitură de orez fiert sau prăjit, sau cu noodles (tăieței).

Colțunași

Colțunașii sunt un preparat tradițional foarte popular în nordul Chinei, având o istorie de mai bine de 1800 de ani. În tradiția chineză, colțunașii simbolizează prosperitatea gospodăriilor. Aceștia au forma unei semilune și sunt preparați din carne tocată și legume tăiate mărunt, înfășurate într-un strat subțire de cocă. Aluatul este unul simplu, realizat din făină, apă și sare. În anumite zone, colțunașii au desene cu spice de grâu, care reprezintă recolta bogată. Colțunașii pot fi gătiți în trei feluri: prin prăjire, fierbere sau la abur. În general, acest preparat se mănâncă de Anul Nou chinezesc și se servește alături de sos de soia, oțet chinezesc și semințe de chili.

Pachețele de primăvară

Pachețelele de primăvară sunt foarte asemănătoare colțunașilor, însă, au o formă aproape cilindrică. În general, pachețelele de primăvară sunt umplute cu legume sau carne, iar gustul lor poate fi ori dulce, ori acrișor. După ce umplutura este înfășurată în acel aluat subțire, pachețelele de primăvară  sunt prăjite în ulei, până când devin aurii.

Rață Peking

Rața Peking este cel mai cunoscut preparat culinar din Beijing, iar acum, această rețetă ocupă un loc de cinste în meniurile restaurantelor de pe întregul glob. Această rețetă este una destul de spectaculoasă. Mai exact, rața este acoperită într-o glazură delicioasă și este lăsată la uscat, după care este rumenită la cuptor, cu lemne aromate. După gătire, carnea devine fragedă, iar pielea este roșie și crocantă. Feliile subțiri de rață Peking sunt, de obicei, servite cu clătite, sos dulce de fasole sau sos de soia.

Chow Mein

Bucătăria chineză este bogată în preparate cu gusturi intense și arome puternice, iar printre acestea se numără și Chow Mein, adică tăiețeii prăjiți. Aceștia sunt, de obicei, serviți cu pui și legume. Însă, înainte de a fi prăjiți, tăiețeii sunt fierți iar, apoi, sunt adăugați în wok, alături de carnea de pui, legumele și sosul de soia. Acest preparat este extrem de delicios, însă, este și destul de picant, având în compoziția sa usturoi, chili sau ghimbir.

Așadar, China se poate lăuda cu o bucătărie variată, bogată în preparate delicioase, arome intense și gusturi inedite. Dacă ți-am făcut poftă de o porție de tăieței, de pachețele de primăvară sau de o friptură de rață, ține minte că poți comanda mâncare chinezească prin aplicația Food Panda.

Facebook Comments