Cele mai bune sporturi pentru o minte sănătoasă

by webeditor

Sportul este unul dintre cele mai eficiente „medicamente”. Activitatea fizică ajută la îmbunătățirea stării generale de sănătate. Pe lângă faptul că prin intermediul sportului ne menținem în formă, mișcarea ne îmbunătățește și sănătatea mintală. Este recomandat să facem câteva minute de mișcare în fiecare zi. Drept urmare, exercițiile fizice intense nu sunt singurele care oferă beneficii. În plus, există și sporturi ale minții care sunt la fel de eficiente în ceea ce privește îmbunătățirea concentrării și a memoriei.

Alergarea

A fost dovedit în nenumărate rânduri cât de eficientă este alergarea pentru starea generală de sănătate. În general, persoanele care aleargă încearcă să găsească poteci și piste noi prin natură, iar acest lucru ajută foarte mult la schimbarea percepției asupra vieții.

Acest lucru are legătură cu euforia rezultată în urma alergării. În momentul în care alergăm corpul nostru produce endorfine, numite și „hormonul fericirii”. Acestea nu doar că reduc durerea dar ajută și la creșterea nivelului de fericire.

Un alt beneficiu important oferit de alergare este faptul că ajută la combaterea efectelor îmbătrânirii. Pe scurt, chiar și câteva minute de alergare mențin tinerețea și vigoarea organismului. Așadar, nu este niciodată prea târziu să începem această activitate.

Sporturi ale minții

Jocurile minții sunt un alt mod de îmbunătățire a memoriei și a concentrării, așa cum a fost amintit adineauri. Acestea sunt eficiente și în ceea ce privește dezvoltarea unei strategii și îmbunătățirea gândirii analitice.

Sporturile minții, așa cum sunt șahul sau alte jocuri de cărți, printre care și pokerul, cuvintele încrucișate sau puzzle-ul nu sunt doar o metodă de divertisment ci și un mod bun de eliberare de stres.

Când începi să practici această activitate sau încerci o metodă nouă de îmbunătățire a minții, vei putea experimenta niște provocări. Totuși, există destule tutoriale din care se poate învăța. În plus, în prezent se pot juca poker, șah sau alte jocuri direct de pe telefonul mobil.

Înotul

Conform unui studiu realizat în urmă cu câțiva ani, înotul a redus stările de anxietate și depresie a milioane de oameni din toată lumea. Este bine de știut încă de la început că o oră de înot poate să ardă la fel de multe calorii ca alergarea. Singura diferență este faptul că înotul este mai puțin nociv asupra articulațiilor și oaselor.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale înotului este faptul că acest sport lucrează fiecare mușchi, din cap până în picioare.

Pe lângă mușchi și oase, înotul acționează direct și asupra sistemului cardiovascular. Cu alte cuvinte, atunci când înotăm inima și plămânii noștri au de câștigat. Mai mult, se pare că acest sport ajută și la controlul glicemiei și scăderea tensiunii arteriale.

Nu în ultimul rând, înotul este medicamentul recomandat persoanelor care suferă de artrite, leziuni sau alte tipuri de dezabilități.

Sporturile de echipă

Ultimele studii arată faptul că sporturile populare de echipă au un mic avantaj în favoarea altor tipuri de mișcare în ceea ce privește sănătatea mintală.

Este deja cunoscut faptul că persoanele care practică sport în mod regulat au mai puține probleme de sănătate, atât în ceea ce privește sănătatea fizică cât și cea psihică. Mai mult, cei ce iau parte la sporturi de echipă sunt și mai favorizați.

Fie că este vorba de baschet, fotbal, volei sau handbal, aceste activități eliberează stresul, ajută la formarea unei rutine și aderarea la aceasta, responsabilizează, integrează în spiritul de echipă și cresc încrederea în forțele proprii.

Mersul cu bicicleta

Pentru mulți mersul cu bicicleta nu este altceva decât un mijloc de transport. Ei îl folosesc pentru a se deplasa la muncă, pentru a economisi bani la combustibil sau pentru a ajuta la conservarea planetei.

Ei bine, mersul cu bicicleta este mult mai mult de atât. În primul rând, în momentul în care ne plimbăm prin parc sau pe un alt traseu prin natură ni se îmbunătățește starea psihică și este redus sentimentul de singurătate. Mai mult, aerul curat ne ajută adesea să gândim limpede și să ne încărcăm bateriile.

Putem ieși la o drumeție pe bicicletă alături de prieteni sau pe cont propriu. Indiferent de alegere, rezultatele vor fi aceleași, o minte sănătoasă.

Indiferent de sportul sau activitatea aleasă, nu trebuie să uităm că mișcarea este sănătate. Orice tip de activitate fizică desfășurată în mod constant are beneficii considerabile asupra sănătății generale. Sportul are un efect direct și sigur asupra creierului uman. Drept rezultat, endorfinele ne ridică moralul și ne oferă o stare de bine care ne face să dorim să repetăm experiența.

 

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate