CELE MAI BUNE LEACURI SA SCAPI DE INSOMNIE!

by Paula Craciun

Un somn odihnitor redă energia organismului, atât de necesară pentru activităţile de a doua zi. Dar ce te faci dacă trece noaptea şi nu reuşeşti să pui geană pe geană? Iată câteva tratamente naturiste care te ajută să depăşeşti momentele de insomnie!

Anason – 2 linguriţe de seminţe de anason măcinate se fierb în 250 ml lapte. Se strecoară şi se bea îndulcit cu miere de tei, cu 2 ore înainte de culcare.

Amestecuri de ceaiuri – se amestecă părţi egale din următoarele ceaiuri: flori de păducel, flori de tei, talpa gâştii, sovarv, mătăciune. Se folosesc pentru infuzat 2 linguriţe din amestec la o cană de apă clocotită. Se consumă 2 – 3 căni pe zi.

Levanţică – se consumă sub formă de infuzie (o linguriţă de plantă pentru 200 ml apă fierbinte), 1 – 2 căni pe zi. Sau, înainte de culcare, peste 100 gr flori de levanţică se toarnă 2 litri de apă fierbinte. Se acoperă şi se lasă la infuzat 5 – 10 minute. Infuzia se strecoară şi se pune în apa din cadă.

Brad – se pot utiliza şi crengile de brad: se iau câteva crengi de brad şi se pun într-o vază cu apă în dormitor, lângă pat.

Ceapă – se ia o ceapă, se curaţă, se spală şi se pune la fiert într-o cană cu lapte. Se strecoară şi se îndulceşte cu miere de tei. Se bea înainte de culcare.

Păducel – se poate folosi sub formă de tinctură: 10 – 15 picături de 3 ori pe zi, sau sub formă de infuzie: peste o linguriţă plantă se toarnă 200 ml apă clocotită şi se lasă la infuzat 10 – 15 minute.

“Pernă” din plante – într-un săculeţ de pânză introducem: ace de brad, frunze de dafin, flori de muşeţel, levănţică, tei şi frunze de mentă. Săculeţul se leagă şi se aşează seara pe perna pe care dormiţi, în dreptul nasului.

Tei – teiul este recomandat şi dacă suferi de insomnie. Se consumă 2 – 3 căni de infuzie de tei pe zi. Pentru a prepara infuzia se folosesc 1–2 linguriţe de flori la 200 ml apă fierbinte. Tot pentru insomnie sunt recomandate şi băile cu flori de tei.

Sfaturi utile pentru somn

  • duceţi-vă la culcare şi treziţi-vă la aceiaşi oră în fiecare zi;
  • nu vă uitaţi la televizor, nu mâncaţi şi nu vorbiţi în timp ce sunteţi în pat;
  • dormitorul trebuie să fie ferit de zgomote şi lumină;
  • luaţi ultima masă cu 3 – 4 ore înainte de culcare şi faceţi puţină mişcare cu 5 – 6 ore înainte de a dormi. Sedentarismul şi mâncatul înainte de culcare afectează calitatea somnului;
  • reduceţi stresul şi nu vă gândiţi la grijile de zi cu zi atunci când mergeţi la culcare;
  • evitaţi sau consumaţi în cantităţi moderate unele alimente ca şi: cafeaua, ceaiul verde, ciocolata, alcoolul, tutunul;
  • aerisiţi camera în care dormiţi;
  • dacă aţi respectat aceste reguli şi încă sunteţi treaz după 30 de minute de stat în pat cu ochii închişi, ridicaţi-vă şi staţi liniştiţi 20 de minute în altă cameră, apoi reveniţi.

Surse: ckick.ro

Facebook Comments