Ceapa și usturoiul protejeaza impotriva cancerului. Noi cercetări au analizat relația dintre ceapa și consumul de usturoi în rândul femeilor din Puerto Rico și sugerează că acestea pot reduce semnificativ riscul de cancer de sân.
Ceapa și usturoiul sunt specii de aliu, împreună cu prazul, arpagicul și sute de alte specii. Au fost folosite de sute de ani pentru diverse probleme de sănătate. Cercetătorii americani au studiat relația dintre consumul de usturoi și ceapă, într-un sos puertorican, și cancerul de sân.
Mai multe studii au arătat deja că consumul de usturoi și ceapă poate reduce riscul de cancer colorectal, gastric și de prostată. Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea din Buffalo au examinat o populație de femei din Puerto Rico. Mai multe motive i-au determinat să aleagă această populație. În primul rând, orașul Puerto Rico are o rată mai mică de cancer de sân decât Statele Unite, ceea ce îl face sa fie o populație importantă de studiat. În al doilea rând, un condiment numit „sofrito”, alcătuit în principal din usturoi și ceapă, este un sos tradițional puertorican, consumat pe scară largă pe întreaga insulă din Caraibe.
Ceapa și usturoiul protejeaza impotriva cancerului. Sosul Sofrito combinat, o reducere de 67% a riscului de cancer mamar
Cercetătorii, care au publicat rezultatele descoperirilor lor în revista Nutrition and Cancer, au folosit registrele de spitale și clinici pentru a identifica 314 de femei cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani cu cancer la sân între 2008 și 2014. Cercetătorii au inclus, de asemenea, 346 de controale ale participanților, selectate în funcție de vârstă și loc de reședință. Participanții la control nu au avut alte istorii de cancer decât cancerul de piele fără melanom. Cercetătorii au folosit un chestionar pentru a cunoaște obiceiurile alimentare și consumul total de ceapă și usturoi, inclusiv consumul de sofrito. Echipa a ținut cont de factori precum vârsta, istoricul familiei, educația, indicele de masă corporală, fumatul etc.
Oamenii de știință au descoperit o asociere între consumul moderat și mare de ceapă și usturoi și cazuri de cancer la sân. Ei au menționat că, în rândul femeilor din Puerto Rico, consumul combinat de ceapă și usturoi, precum și sofrito, este legat de riscul scăzut de cancer la sân. Mai precis, autorii scriu că „consumul de sofrito, atunci când este examinat singur, a fost asociat invers cu cancerul de sân; la persoanele care au folosit sofrito mai mult de o dată pe zi, riscul a scăzut cu 67%, comparativ cu persoanele care nu l-au folosit niciodată”. Deși studiul este observațional și nu poate explica mecanismele care stau la baza rezultatelor, cercetătorii suspectează că flavonolii și compușii organosulfuri, gasiti din abundență în ceapă și usturoi, sunt responsabili pentru efectele anticancerigene.
Sursa: bzi.ro