Suferi de constipație dacă ai scaun de 2-3 ori pe săptămână, însoțit de dureri abdominale sau de balonare. Problemele apar când alimentația este bogată în carne, produse de patiserie și brânzeturi, care îngreunează digestia. Pentru un tranzit intestinal optim, este nevoie ca fibrele (prezente în legume, fructe și cereale integrale) să nu ne lipsească din dieta zilnică, dar și să ne hidratăm corespunzător.
Pentru că deshidratarea este o cauză majoră a constipației, aportul de lichide este extrem de important – cel puțin 2 litri zilnic. Ceaiurile pot fi, de asemenea, salvatoare atunci când vine vorba de constipație!
Ceaiul de crușin, un bun laxativ
Ceaiul care şi-a câştigat reputaţia de bun laxativ este cel din coajă de cruşin. Decoctul are efect sporit. Se a
Ceai de salvie sau de cicoare
Alt leac împotriva constipației este infuzia de cicoare sau de salvie. Se adugă o linguriţă de plantă la o cană de apă. Se beau 3-4 căni de ceai pe zi.
Ceai de mușețel, ghimbir sau chimen
Oricare dintre aceste infuzii tratează eficient crampele, gazele și balonarea asociate constipațiilor.
Ceai din pudră de susan
În medicina chineză și indiană, ceaiul din susan râșnit se recomandă în cazul constipațiilor. La un litru de apă fiartă, se pun 4-5 linguri cu susan, se lasă la infuzat 15-20 de minute, apoi se răceşte. Susanul stimulează musculatura intestinală. Ideal ar fi un litru de ceai băut pe stomacul gol.
Ceai cu lămâie și petale de trandafir
Fierbe apă cu puţin suc de lămâie, portocale şi zahăr. După dizolvare, adaugă petalele de trandafiri roşii folosiţi la dulceaţă. Se fierbe, se lasă la răcit şi se bea de fiecare dată când ai probleme cu scaunul.
Sursa: clicksanatate.ro