Temperaturile crescute ne indeamna sa consumam foarte multe sucuri racoritoare carbogazoase, insa acestea nu sunt tocmai indicate, mai ales ca au un continut mare de zahar, care contribuie la depunerea kilogramelor.
Alte variante de hidratare sanatoasa ar fi apa plata sau minerala si ceaiurile care, pe langa efectul de hidratare, ofera organismului numerosi antioxidanti benefici. Iata cateva ceaiuri de baut vara care pot fi consumate reci sau cu cuburi de gheata.
Zmeura, caise si fructe exotice
Ceaiurile de fructe nu contin cofeina, deci nu deshidrateaza, si au efect tonic, vitaminizant si energizant. Astfel de fructe sunt caisele, capsunile, zmeura, fragii, afinele, ananasul, kiwi etc., care se gasesc in magazinele specializate sub forma de pulbere sau pliculete, care se lasa la infuzat in apa clocotita 5-10 minute. Ceaiurile de fructe au gust foarte placut si nu mai necesita indulcire. Se pot servi cu felii de lamaie si cuburi de gheata.
Rozmarin, menta si ceai verde Un amestec de ceaiuri cu efect racoritor si tonifiant este cel din frunze proaspete de rozmarin cu hibiscus, menta, cei verde si macese. Bogatia de antioxidanti din aceste plante ajuta la protejarea organismului de radicalii liberi iar menta ofera, datorita uleiurilor volatile continute, pe langa efectul de racorire, beneficii pentru digestie, amelioreaza diareea, enterocolita si colita, tulburari care apar frecvent in sezonul cald”, spune dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie, cu competenta apifitoterapie, potrivit adevarul.ro.
Salcie, stejar, nuc si salvie
Transpiratia excesiva poate fi tinuta sub control cu ajutorul unor ceaiuri cu efect antisudorific, cum ar fi cele din scoarta de salcie sau stejar, din frunze de nuc sau de salvie. Pentru ca gustul acestora nu este tocmai placut, il putem imbunatati daca adaugam miere si cateva felii de lamaie, adauga medicul.
Ghimbir cu lamaie
Un ceai deosebit de aromat si racoritor, care prezinta numeroase beneficii pentru organism este cel din radacina de ghimbir cu bucatele de lamaie. Ghimbirul este o sursa excelenta de vitamine (A, B, C) si minerale (magneziu, potasiu, cupru, mangan), are efect tonic si accelereaza metabolismul, actionand eficient asupra depozitelor de grasime. De asemenea, ceaiul de ghimbir calmeaza durerile de cap si scade riscul de cancer ovarian, se arata intr-un studiu recent.
Sursa: sanatate.bazi.ro
Facebook Comments