Nu ne este deloc străin medicamentul natural din ceai de ceapă pentru tratarea durerilor în gât, a nasului înfundat sau a tusei, bine cunoscutele simptome ale răcelii. Pentru că ceapa are o mulțime de proprietăți medicinale, astăzi îți spunem și care sunt beneficiile consumului de ceai de ceapă. De ce este cel mai bun remediu natural pentru gripă și răceală.
Ceapa este considerată un medicament natural pentru organism datorită aminoacizilor și substanțelor fitochimice din compoziție, precum trisulfide, disulfide sau cepaene, care sporesc eficacitatea vitaminei C și astfel ajută organismul să lupte împotriva toxinelor periculoase din corp.
Ceaiul de ceapă este băutura care, datorită tiosulfinatelor din compoziție, împiedică celulele roșii să formeze cheaguri de sânge, ceea ce înseamnă o reducere semnificativă a riscului de blocare a unui vas de sânge, cauza comună ce poate duce la afecțiuni ale inimii.
Cum se prepară ceaiul de ceapă
Se taie o ceapă mărunt și se pune într-o cană (250 ml) de apă fiartă. Se lasă la infuzat pentru 10 minute, după care se strecoară, iar amestecul obținut se consumă pe durata întregii zile. La nevoie, pentru a trata simptomele gripei sau răcelii, se pot consuma până la 4 căni de ceai de ceapă pe zi, înainte de masă.
Ceai de ceapă – beneficii
În cazul problemelor respiratorii, dar și a durerilor în piept provocate de răceală, ceaiul de ceapă este un adjuvant natural care poate reduce simptomele. De asemenea, ceaiul este recomandat pentru tratarea tusei.
Se curăță de coajă 2-3 cepe uscate și se toacă mărunt. Se acoperă ceapa cu zahăr sau cu miere, iar compoziția se pune într-un borcan cu capac și se lasă acoperită, într-un loc cald, pentru aproximativ cinci ore, până când ceapa își lasă zeama.
După acest timp, se strecoară sucul într-un pahar, iar siropul proaspăt se poate păstra până la 24 de ore, la temperatura camerei. Este un remediu natural pentru tratarea tusei, răcelii, dar și pentru a scăpa de nasul înfundat.
Consumul de ceai de ceapă previne astmul
Ceaiul de ceapă, datorită nivelului crescut de flavonoide, ajută la relaxarea mușchilor căilor respiratorii și împiedică reacțiile responsabile afecțiunilor provocate de astm. Ceaiul este ideal pentru persoanele care suferă de astm, dar și de bronșită.
Ceai de ceapă – bun pentru sănătatea inimii
Consumul regulat de ceai de ceapă ajută la prevenirea blocării arterelor și implicit la prevenirea formării cheagurilor de sânge, principala cauză ce duce la apariția bolilor de inimă.
De asemenea, ceaiul de ceapă este un aliat și pentru reducerea riscului apariției bolilor cardiovasculare, deoarece ajută la reducerea nivelului colesterolului și trigliceridelor.
Ajută la detoxifierea organismului
Disulfurile și trisulfurile din compoziția ceaiului de ceapă ajută la stimularea eficacității vitaminei C și luptă împotriva toxinelor dăunătoare organismului. Mai mult, și aminoacizii din compoziție, metionină și cistină, apără organismul de metale grele și ajută în procesul de detoxifiere.
Îmbunătățește digestia
Este cel mai bun ceai care conține fibre, ce sunt benefice digestiei. Fibrele solubile din compoziția ceaiului susțin creșterea bacteriilor sănătoase din intestin, iar conținutul de saponine antibacteriene ajută la evitarea durerilor de stomac.
Menține sănătatea oaselor
Consumul de ceai de ceapă este un real ajutor pentru încetinirea pierderii de calciu, fapt ce ajută la întărirea oaselor și la construirea țesutului conjunctiv, mai exact a cartilajelor și tendoanelor. De asemenea, consumat regulat, ceaiul previne reducerea inflamațiilor articulare.
Este recomandat pentru diabetici
Compușii din compoziția ceaiului de ceapă ajută la echilibrarea insulinei și asigură o schimbare graduală a glucozei în celule și mușchi. Tot datorită compușilor precum quercetine, ceaiul de ceapă scade nivelul de zahăr din sânge și sorbitol ce se acumulează în sistemul nervos și celulele rinichiului.
Întărește sistemul imunitar
Compușii din compoziție ajută la prevenirea afecțiunilor infecțioase și împiedică formarea reacțiilor alergice. De asemenea, tiosulfații din compoziție luptă împotriva bacteriei E.coli și Salmonella.
Bun pentru sănătatea pielii și a părului
Vitamina C din compoziția ceaiului contribuie la formarea colagenului, ingredient esențial pentru sănătatea celulelor pielii și părului.
Ceai de ceapă – contraindicații
Cu toate că nu sunt cunoscute efecte adverse, ceaiul de ceapă, dacă este consumat în exces, poate produce balonare ori diaree.
Sursa: libertatea.ro