Cea mai veche companie de turism din lume, Thomas Cook, și-a anunțat falimentul luni dimineață, după ce negocierile prin care se încerca salvarea firmei au eșuat. La momentul intrării în faliment, acolo lucrau 9.000 de oameni care gestionau vacanțele a circa 600.000 de turiști, scrie HotNews.ro.
Peter Fankhauser, directorul executiv al Thomas Cook, a declarat că regretă profund falimentul și și-a prezentat scuze milioanelor de clienți și miilor de angajați.
Guvernul și ACA au declanșat cea mai mare operațiune de repatriere din Marea Britanie, denumită „Operațiunea Matterhorn”. Potrivit The Guardian, în operațiunile de repatriere, care vor avea loc până în 6 octombrie, și care ar putea costa circa 150 de milioane de lire, vot fi utilizate avioanele British Airways și easyJet.
Ministrul de Externe, Dominic Raab, i-a asigurat duminică pe cei aflați în vacanță că nu vor rămâne blocați în străinătate și că guvernul britanic se va ocupa de repatrierea lor.
Întâlnirea dintre executivii companiei de turism și reprezentanții acționarilor (cel mai mare acționar al firmei fiind conglomeratul chinez Fosun), desfășurată timp de 11 ore la sediul unei firme de avocatură din centrul Londrei nu s-a soldat cu niciun rezultat.
Clienții unui hotel din Tunisia spun că au fost sechestrați de agenții de securitate ai unui hotel, executivii respectivului hotel dorind plata unei garanții că își va primi banii pe vacanțele turiștilor. În final, disputa a fost rezolvată, iar turiștii au fost lăsați să plece.
Thomas Cook (1808-1892) este considerat „parintele turismului” din istoria turismului organizat deoarece, el a fost primul care a conceput un produs integrat.