Cea mai bună rețetă de Ciocolată de casă

by Dana B.

INGREDIENTE:

  • 450 de grame de zahar
  • 150 ml de apa
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 150 de grame de unt cu 80% grasime
  • 500 de grame de lapte praf alimentar (de vacă)
  • 50 de grame de cacao neagra (atat am folosit eu, dar merge pana la 100 de grame)

MOD DE PREPARARE:

Zaharul, zaharul vanilat si apa se pun, intr-o craticioara, la fiert.

Daca exista vreun detaliu care conteaza pentru reusita acestei retete, acesta este: atentie mare cu siropul! Cu cat siropul va fi mai legat (ca pentru fondante, se ia o picatura intre aratator si degetul mare si daca atunci cand se despart degetele, se formeaza o „coarda”, se intinde un fir subtire de la un deget la altul, inseamna ca siropul e suficient de legat), cu atat ciocolata va fi mai densa. Daca se opreste fierberea siropului undeva la consistenta ca de dulceata (picaturi care se leaga exact ca niste mici perle, atunci cand sunt picurate intr-un pahar cu apa rece), ciocolata de casa va avea o consistenta mai umeda.

In timp ce se face proba siropului, se ia vasul de pe foc pentru că în acest stadiu se poate usor carameliza.

Dupa ce siropul e suficient de legat, se da la o parte de pe foc si se topeste in el untul. Se amesteca laptele praf si cacaua, de preferinta cernute, intr-un vas incapator. Se raceste siropul cu unt cat sa se poata lucra cu el (40-45 de grade Celsius) si se toarna peste laptele praf omogenizat cu cacaua. Se amesteca la inceput cu o lingura, apoi se ia la framantat. (Nu asteptati racirea completa a siropului, se va solidifica si nu veti mai putea framanta).

Masa de ciocolata bine framantata si calduta, inca, se pune intr-o tava si se niveleaza (se poate deasemenea modela sub forma de bile, se poate aseza intre doua straturi de napolitana etc.).Se lasa sa se raceasca (e suficient intr-o incapere mai racoroasa, nu e necesar in frigider) si se portioneaza dupa plac.

Poftă bună!

 

Sursa: retetecalamama.ro

Facebook Comments