Cea mai bună izolație exterioară – polistiren expandat sau extrudat?

by webeditor

Izolarea termică a unei locuinței este un proces foarte important, atât din punct de vedere al asigurării confortului și al protejării pereților, dar și în ceea ce privește economiile pe care le poți face apelând la o metodă cât mai eficientă. Polistirenul este un material foarte utilizat în cazul locuințelor din România, iar variantele în care acesta poate fi utilizat sunt cea a polistirenului expandat și a polistirenului extrudat. Există câteva diferențe între cele două materiale, însă catalogarea lor ca avantaje și dezavantaje poate fi făcută doar în funcție de scopul pe care îl ai la utilizarea lor.

Ce beneficii oferă izolarea întregului imobil?

Cea mai eficientă metodă de izolare a unei clădiri este izolarea integrală a acesteia. Chiar dacă sunt des ignorate, extremitățile precum acoperișul ori subsolul pot fi factori importanți care să conducă la creșterea consumului termic, dacă nu sunt bine izolate. De asemenea, pentru un astfel de procedeu, este necesară întocmirea unui proiect, care să conțină toate avizele necesare. Tot în proiect se găsește și un certificat energetic al clădirii, care conține informații despre materialele ce ar trebui să fie folosite, în funcție de particularitățile imobilului. Prin izolarea întregii clădiri, vei economisi mai multă energie decât prin izolarea exclusivă a pereților laterali, iar cu ofertele la polistiren existente pe piață, poți izola întreaga clădire la un preț bun.

Ce presupune utilizarea polistirenului expandat?

Polistirenul nu mai este de mult un material izolant popular în Europa, mai ales din cauza duratei de viață a acestuia. Totuși, polistirenul expandat rămâne opțiunea preferată a multor români, în principal datorită costurilor reduse. Soluția polistirenului expandat este una avantajoasă pentru clădirile vechi, mai ales, iar principalul avantaj al acestui material este faptul că permite permeabilitatea vaporilor. Concret, vaporii pot să treacă prin polistiren, însă există și varianta în care aceștia ajung la punctul de îngheț. În acea situație, polistirenul va fi dezlipit. Așadar, durata de viață a izolației cu polistiren expandat poate fi destul de redusă, însă are și capacitatea de a fi o variantă eficientă, mai ales dacă ne gândim la costuri și ușurința montării.

Ce presupune utilizarea polistirenului extrudat?

Diferența dintre polistirenul expandat și cel extrudat este că acesta din urmă este un material mai dens. Totuși, el nu trebuie folosit la izolarea pereților exteriori, ci este recomandat mai degrabă pentru protejarea punților termice și a subsolurilor. Prin comparație cu polistirenul expandat, care permite trecerea vaporilor, cel extrudat nu are aceeași proprietate. Astfel, umiditatea este menținută între materialul izolant și perete și există riscul apariției igrasiei. Grosimea mai mare materialului izolant nu garantează și o protecție mai bună a peretelui, ci trebuie ținut cont de informația din certificatul energetic al clădirii. Pentru a evita dezavantajul principal al polistirenului extrudat, respectiv posibilitatea apariției de igrasie, este necesar să ventilezi foarte bine încăperile pentru care acesta a fost utilizat.

Reabilitarea termica și durata de viață a unei lucrări

Durata de viață a unei lucrări de izolare cu polistiren variază în funcție de multe aspecte și nu poate fi calculată o durată medie. Sunt foarte importante în care este executată lucrarea și structura clădirii, dar și a materialelor utilizate, precum adezivii ori diblurile. Trebuie punctat că numărul mai mare de dibluri va conduce la o creștere a rezistenței, dar și a pierderilor de căldură. Așadar, linia este una destul de subțire, iar riscurile există oricum. Totuși, cu o mână de lucru eficientă și experimentată, cu atenție la alegerea materialelor și cu puțin noroc în privința factorilor de mediu care pot afecta rezistența izolației, aceasta se poate dovedi a fi destul de eficientă pe termen lung.

 

Deși vulnerabil la unii factori de mediu, polistirenul rămâne o modalitate la îndemână de izolare a locuinței. Dacă apelezi la această soluție, caută să utilizezi meseriași bine pregătiți, materiale de calitate și ține cont de certificatul energetic al clădirii pe care dorești să o protejezi termic.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate