Vaccinul antigripal este extrem de important pentru că gripa este o boală care poate duce la spitalizare și, din păcate, uneori chiar la deces. Milioane de oameni suferă de gripă în fiecare an, iar sute de mii de oameni sunt internați în spital, în timp ce până la câteva zeci de mii de oameni mor din cauza acesteia în fiecare an. Un vaccin antigripal anual împotriva gripei sezoniere este cel mai bun mod de a ajuta la protejarea împotriva gripei. S-a demonstrat că vaccinarea are multe beneficii, inclusiv reducerea riscului de boli gripale, spitalizări și chiar riscul de deces cauzat de gripă la copii. Centrul prevenirea și controlul bolilor din Statele Unite ale Americii DC răspunde mai multor întrebări legate de vaccin.
Cum funcționează vaccinul antigripal?
Se știe foarte bine, deja, că vaccinul antigripal determină dezvoltarea anticorpilor în organism la aproximativ două săptămâni după vaccinare. Acești anticorpi oferă protecție împotriva infecției cu virusurile care sunt utilizate în compoziția vaccinului.
Vaccinul gripal sezonier protejează împotriva virusurilor gripale despre care cercetările spun că vor fi cele mai frecvente în sezonul viitor. Majoritatea vaccinurilor antigripale din Statele Unite protejează împotriva a patru virusuri gripale diferite: un virus gripal A (H1N1), un alt virus gripal A (H3N2) și două virusuri gripale B. Există, de asemenea, unele vaccinuri antigripale care protejează împotriva a trei virusuri gripale diferite: un virus gripal A (H1N1), un alt virus gripal A (H3N2) și un virus gripal B. Două dintre vaccinurile trivalente sunt concepute special pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, pentru a crea un răspuns imun mai puternic.
Care este cel mai bun vacin?
Pentru sezonul gripal 2020-2021, Comitetul consultativ pentru practicile de imunizare din Statele Unite (ACIP) recomandă vaccinarea anuală împotriva gripei în cazul tuturor persoanelor cu vârsta de peste 6 luni. Specialiștii acestei instituții spun că cei care se vaccinează trebuie să aleagă un vaccin antigripal autorizat, adecvat vârstei și stării de sănătate a a celui vaccinat, fără să-și manifeste vreo preferință pentru un vaccin sau altul.
Există mai multe opțiuni de vaccinare din care să alegeți, dar dacă aveți întrebări despre ce vaccine vi se potrivește, este indicat să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un alt profesionist din domeniul sănătății.
Cine nu ar trebui să fie vaccinat?
Anumite vaccinuri antigripale sunt aprobate pentru utilizare în diferite grupe de vârstă. În plus, unele vaccinuri nu sunt recomandate anumitor grupuri de persoane. Factorii care pot determina adecvarea unei persoane pentru vaccinare sau vaccinarea cu un anumit vaccin includ vârsta, starea de sănătate (actuală și trecută) și orice alergii la vaccinul antigripal sau la componentele acestuia.
Când trebuie să mă vaccinez?
Ar trebui să primiți doza de vaccin antigripal înainte ca virusurile gripale să înceapă să se răspândească în comunitatea, pentru că durează aproximativ două săptămâni după vaccinare pentru ca anticorpii să se dezvolte în organism și să ofere protecție împotriva gripei. Planificați-vă vaccinarea cât mai devreme în sezonulde toamnă, înainte de începerea sezonului gripal. Specialiștii recomandă ca oamenii să se vaccineze până la sfârșitul lunii octombrie.
De ce am nevoie de un vaccin antigripal în fiecare an?
Un vaccin antigripal este necesar în fiecare sezon din două motive. În primul rând, protecția imună a unei persoane împotriva vaccinării scade în timp, astfel încât este necesar un vaccin anual pentru o protecție optimă. În al doilea rând, deoarece virusurile gripale sunt în continuă schimbare, vaccinurile antigripale pot fi actualizate de la un sezon la altul pentru a proteja împotriva virusurilor. Pentru cea mai bună protecție, toți cei cu vârsta de 6 luni și peste trebuie vaccinați anual.
Care sunt beneficiile vaccinării împotriva gripei?
Există multe motive pentru a face un vaccin antigripal în fiecare an. Iată câteva dintre ele: Vaccinarea împotriva gripei vă poate împiedica să vă îmbolnăviți de gripă; poate reduce riscul spitalizării asociate gripei pentru copii, adulți tineri și adulți mai în vârstă. De asemenea, vaccinarea împotriva gripei este un instrument preventiv important pentru persoanele cu afecțiuni cronice și ajută la protejarea femeilor în timpul și după sarcină.
Un vaccin antigripal îmi poate provoca gripă?
Nu, un vaccin antigripal nu poate provoca boli gripale. Vaccinurile antigripale care se administrează cu un ac se fac în prezent în două moduri: fie cu virusuri vaccinale antigripale care au fost ucise (inactivate) și, prin urmare, nu sunt infecțioase, fie cu proteine dintr-un virus. Vaccinul cu spray nazal se face cu virusuri gripale vii atenuate (slăbite), dar nici acesta nu poate provoca boli gripale.
Sursa: spynews.ro