Obezitatea ar trebui privita diferit decat pana acum, spun oamenii de stiinta. Un nou studiu arata ca pana acum ne-a scapat ceea ce obezitatea de fapt reprezinta: o forma de imbatranire prematura a organismului.
La nivel mondial, 2 miliarde de oameni sunt supraponderali sau obezi. Obezitatea s-a triplat, in cifre, din 1975 incoace, arata statisticile. In cazul copiilor si adolescentilor, situatia e si mai rea, cifrele crescand de 10 ori incepand cu 1975, arata Science Alert.
Daca am privi obeziatea exact asa cum este – o imbatranire timpurie a organismului – poate ca am reactiona diferit si am lua alte masuri, arata oamenii de stiinta. Pentru ca obezitatea chiar ne pune in pericol sanatatea si ne scurteaza viata, exact cum face, in mod natural, imbatranirea, cu bolile pe care le aduce.
Obezitatea vine cu boli la pachet, iar rezultatul e acelasi, explica Sylvia Santosa, de la Universitaea Concordia din Canada, autorul studiului care a trecut in revista peste 200 de cercetari anterioare, care au urmarit efectele obezitatii, de la cele asupra celulelor pana la sistemul imunitar, creier, mobilitate si nu numai.
Practic, spune aceasta, desi obezitatea accelereaza imbatranirea, sigur ca nu inseamna acelasi lucru. Insa sunt fete ale aceleiasi monede, mai spune cercetatorul. Obezitatea e imaginea imbatranirii, in oglinda, o afectiune care predispune la declansarea timpurie a unor boli cronice asociate in mod normal cu imbatranirea.
Vine la pachet cu inflamatii, un sistem imunitar slabit, scurtarea telomerilor, in stransa legatura cu speranta de viata, si lista poate continua, dupa cum se arata intr-un raport publicat de Obesity Reviews.
Sursa: ziare.com