După o lună întreagă de post, sau o săptămână, în cazul celor ce au ținut post doar în Săptămâna Mare, urmează mesele copioase de Paște. De obicei, masa de Sărbători abundă în preparate bazate pe carne de miel și ouă, lucru care îți poate dezechilibra tranzitul intestinal, numărul de kilograme și starea de bine. Așadar, este bine să ai în vedere câteva aspecte esențiale în păstrarea unui echilibru alimentar pe durata Sărbătorilor, dar și ce poți face pentru a reveni, fără probleme, la stilul alimentar obișnuit.
Ce avem voie să mâncăm și în ce cantități
Carnea de miel este bogată în proteine, vitamine (vitaminele B12, B6, B3, B2, B1, acid folic) și minerale (zinc, fier, magneziu), în cantități care, la aproximativ 100 g de carne, îndeplinesc aportul zilnic recomandat unui adult sănătos. De altfel, o porție de 100 g de carne de miel furnizează aproximativ 250 Kcal și 27 g de proteine. Așadar, 100 g sunt suficiente pentru a-ți satisface atât papilele gustative, cât și nevoile organsimului.
Tot în categoria alimentelor sănătoase putem încadra și ouăle, adevărate complexe energetice naturale, dar, și in cazul aceastora, se recomandă măsura. Din analiza unui ou de mărime medie-60 g, cu un aport caloric de 75kcal, rezultă 33,4 g albus și 16,6 g gălbenuș, ce conțin peste 6g de proteine, peste 5g lipide și aproximativ 0,6g carbohidrați.
Așadar, poți limita cantitatea de consum a acestor două alimente de bază, iar, pentru a te sătura și socializa la masa tradițională (în jurul căreia se zăbovește destul de mult) poți apela din plin la salate verzi sau din diverse crudități, precum țelină, morcov, păstârnac, precum și leguminoase – castraveți, roșii, ardei, ridichi, andive. Evită să mănânci mielul doar cu garnitură de cartofi, și încearcă să limitezi cantitățile din aceste feluri de mâncare, suplimentând, în schimb, cu legume.
Ciocolata sub formă de iepurași și ouă face parte din deserturile predilecte acestei perioade. Un ou de ciocolată are peste 500 de Kcal și în jur de 30 g de lipide, care ajung direct în țesutul adipos. De asemenea, cozonacul și checurile însiropate au un aport caloric mare. Prin urmare, dacă vrei să îți păstrezi silueta, fie optezi pentru variantele fără zahăr, fie te limitezi la o felie de desert, pe care să o consumi la o oră-două după masă. De asemenea, poți opta pentru fructe ca alternativă de desert sănătoasă și mai săracă în calorii.
Sfaturi pentru siluetă
Chiar dacă gătești miel, poți îmbogăți masa și cu o opțiune de carne slabă, precum o friptură de curcan la cuptor. Alegerea unor gustări usoare, precum bucățele de carne de curcan, castraveți proaspeți, batoane de țelină sau ceapă verde, alături de un dressing ușor pe bază de iaurt, este o alternativă inspirată de cină, mai ales după un prânz copios.
Masa de Paște este foarte variată în feluri de mâncare, lucru de care poți profita. În loc să mănânci din câteva feluri, în cantități generoase, poți gusta din fiecare fel în parte, ceea ce te va ajuta să te saturi mai repede și cu mai puține calorii ingerate.
Este recomandat să eviți, pe timpul mesei, sucurile de portocale, de roșii, precum și condimentele în exces. De asemenea, încearcă să nu consumi băuturi carbogazoase, pentru a evita balonarea.
Gândește-te la variante sărace în calorii. De exemplu, poți face un desert spectaculos, cu puține calorii, din câteva căpșuni aranjate într-o cupă, ornate cu frișcă light și îndulcite cu sirop de ștevie.
Între mesele principale se recomandă următoarele:
- evitarea consumului de alcool, mai ales de vin alb (care este acid), sau a băuturilor puternic alcoolizate, care îngreunează digestia, au multe calorii și pot irita mucoasa gastrică
- consumul de ceaiuri calde, pentru a preveni constipația și pentru a ușura digestia, dar și pentru a înlesni absorbția nutrienților
- evitarea stimulenților pe bază de cofeină, cum ar fi sucurile tip cola, cafeaua, ceaiul negru sau ciocolata, pentru că pot favoriza spasmele tractului digestiv
- hidratarea adecvată. Pentru acest lucru, ține la îndemână o sticlă de 0.5l cu apă, pe care nu uita să o reumpli, ori de câte ori o termini. Este important să bei apă atât cât îți cere organismul, ceea ce poate depăși doza zilnică recomandată de 2l
Sursa: doc.ro