Când acidul din stomac se deplasează în esofag, poți simți o durere arzătoare în piept. Aceasta poate fi un indicator pentru boala de reflux gastroesofagian, dar există și alte afecțiuni care pot avea simptome similare.
Arsurile gastrice apar atunci când acidul din stomac urcă în esofag (tubul care transportă mâncare de la gură la stomac) și dau o senzație de arsură dureroasă în piept sau în gât, un gust acru în gură sau senzație de tuse. Sarcina, anumite alimente, alcoolul și unele medicamente pot provoca arsuri la stomac. Tratarea arsurilor gastrice este importantă deoarece, în timp, refluxul poate deteriora esofagul.
Dacă te confrunți cu arsuri gastrice mai des de două ori pe săptămână, este posibil să ai boală de reflux gastroesofagian. Însă și alte afecțiuni pot avea simptome similare:
Angina pectorală
Este ușor să confunzi arsurile gastrice cu angina, care apare când nu mai curge suficient sânge către inimă. Însă există o diferență: arsurile gastrice tind să aibă loc după ce mănânci sau când stai culcat, în timp ce angina este mai frecventă după ce ai desfășurat o activitate fizică. Senzația este mai degrabă una de strângere decât de durere arzătoare asociată cu arsurile gastrice. Dacă ai și alte simptome de angină (greață, dificultăți de respirație, durere în piept, care se răspândește în brațe etc.) înseamnă că riști un atac de cord, așa că e necesar să apelezi serviciul de urgență.
Infarctul
În timp ce durerea cauzată de arsurile gastrice îți rămâne în piept sau în gât, în timpul unui atac de cord, presiunea sau durerea se poate răspândi în brațe, spre spate sau în maxilar. Alte simptome ale atacului de cord includ scurtarea respirației, transpirația rece și senzația de amețeală fără avertisment. Dacă bănuiești că ești în pericol să faci un atac de cord, sună la 911.
Calculii biliari
Dacă ai calculi biliari, după o masă cu multe grăsimi te poți confrunta cu simptome de arsuri gastrice, care pot dura ore întregi. Probabil vă veți simți dureri în centrul sau în partea dreaptă a abdomenului și o durere în spatele toracelui. Dacă ți se întâmplă acest lucru, sună-ți medicul de familie sau serviciul 112. De multe ori, pietrele biliare trebuie îndepărtate imediat.
Ulcerul la stomac
Uneori, o parte din mucoasa stomacului sau a intestinului subțire cedează, făcând loc unei răni deschise numită ulcer. Acesta poate provoca dureri de stomac și arsuri gastrice, care se acutizează după ce mănânci alimente grase. Durerile sunt acompaniate de balonare și eructații (râgâieli). Durerea se poate agrava noaptea și între mese. Dacă ai aceste simptome, e indicat să mergi la medic pentru analize și tratament.
Hernia hiatală
Dacă diafragma, mușchiul care separă stomacul și esofagul, se subțiază sau se slăbește, o parte a stomacului se poate împinge în sus, iar acidul gastric trece în esofag. Dacă alimentele acide și se întorc în esofag și chiar în gât și ai dureri toracice, e recomandat să își programezi un consult medical, pentru că e posibil să ai o hernie hiatală.
Anxietatea
Creierul și intestinele sunt strâns legate. Dacă te simțiți stresat sau neliniștit, ritmul cardiac poate crește și respirația se accelerează. Fluxul de hormoni care provoacă această reacție îți poate deranja și stomacul. În afară de arsuri gastrice, te poți confrunta și cu oboseala, diareea sau constipația. În acest caz, e indicat să înveți să-ți gestionezi stresul prin consiliere, meditație sau hipnoză.
Spasmul esofagian
Esofagul trimite alimentele dinspre gât spre stomac prin intermediul unor mici spasme musculare. Deși se întâmplă rar, uneori, acești mușchi se strâng când nu ar trebui. Spasmele esofagiene sunt mai frecvente dacă ai peste 60 de ani și pot provoca dureri toracice intense și probleme de înghițire. În acest caz, e recomandat să ceri sfatul medicului.
Esofagita
Dacă mucoasa esofagului se inflamează, poți avea dificutăți la înghițire și senzația că ți se blochează ceva în piept. Simptomele sunt mai grave atunci când mănânci. Dacă ai aceste probleme, e posibil să ai esofagită, așa că e bine să mergi la un consult medical.
Cancerul esofagian
Arsurile pe termen lung cresc riscul de cancer esofagian. Dacă arsurile continuă, deși medicul ți-a prescris un tratament, va fi nevoie de o procedură numită endoscopie pentru a clarifica diagnosticul. Alte simptome ale cancerului esofagian includ probleme la înghițire și pierderea în greutate. Tusea și răgușeala sunt frecvente, la fel și durerea sau presiunea în piept.
Pleurita
Țesutul care căptușește pieptul și înconjoară plămânii se poate inflama din mai multe motive, iar afecțiunea se numește pleurezie sau pleurită. În funcție de locul în care apare inflamația, poate fi confundată cu arsurile gastrice, dar senzația se va agrava atunci când respiri, tușești sau strănuți. Unele persoane fac și febră. E bine să mergi la medic pentru a primi un diagnostic precis și tratamentul corespunzător.
Sursa: doc.ro