Bolnavii de diabet au surpriza ca la intrebarea daca pot manca mai mult de 1-2 oua pe saptamana sa capete de la medic raspunsul ca se face o exceptie daca e pofta mare, se accepta un ou in plus, dar trebuie sa se renunte la cana cu lapte din acea zi. Uimirea este ca ouale, laptele nu sunt dulciuri, de ce este restrictie si la aceste alimente?
Lamurirea vine de la faptul ca medicina a concluzionat ca in diabet nu este doar o dereglare a metabolismului glucidelor, dulciurilor. In boala diabetica s-au perturbat si metabolismul proteinelor si metabolismul lipidelor, s-au debalansat mai toate procesele metabolice. Diabetul ataca mai ales vasele mari si vasele mici. De aici si afectarea multor organe, rinichii, ochii si altele. in cazul nedumeririi expuse mai sus in randul diabeticilor dieta prescrisa de medici prevede o limitare stricta a carbohidratilor pentru a tine in frau glicemia, mai ales restrictia e cu litere de foc la dulciurile concentrate.
Dar nu e cazul sa se sara calul nici la proteine, prea multe alimente cu bagaj proteic, dar si cu grasimi duc la depunerea pe vase si prejudicierea circulatiei sanguine. Plus atentionarea medicilor ca diabeticul nu trebuie sa se ingrase. Suferindul de diabet are voie la un ou pe saptamana, asa ca lux se permit si doua oua. Dar daca suferindul de diabet pofteste si pofteste sa se resfete, sa zicem, cu o omleta din trei oua, atunci el e obligat sa nu bea paharul cu lapte “aprobat” de dieta in diabet. Tot asa, diabeticul e indemnat sa consume branzeturi degresate, sa utilizeze lapte cu grasimi putine, sa manance carne slaba. Sa reamintim ca bolnavul de diabet are voie doar doi cartofi de marimea unui ou si in niciun caz sa se infrupte din cartofi prajiti, care prin prajire pierd apa si se imbogatesc in carbohidrati, ba mai rau, se imbiba si cu ulei, sursa de lipide.
O alta indicatie trebuie inteleasa de diabetic. El are voie sa manance fasole pastai, dar nu prea i se permite fasolea boabe, bogata in carbohidrati. Desi sperietura multora se refera la painea care e bogata in carbohidratii nedoriti, totusi o felie, doua de paine, mai ales neagra sunt chiar binevenite caci painea elibereaza glucide incet, in cateva ore si nu “explodeaza” cu glucoza precum ciocolata sau dulceturile.
Stiinta a inasprit exigenta in privinta nivelului glicemiei acceptat. Acum o vreme limita superioara admisa a glicemiei era 120 pe stomacul gol. Acum baremul superior admis al glicemiei a fost marcat de o severitate sporita, se accepta o glicemie maxima de 110.
Sursa: sanatatea.bzi.ro