Ce trebuie să facem în cazul unor arsuri minore

by Cristian Dobre

Arsurile minore, de gradul 1, produc daune minime pielii și se mai numesc și arsuri superficiale, pentru că afectează doar epiderma, stratul de la suprafața pielii. Aceste arsuri se pot trata acasă, iar timpul de vindecare este cu atât mai scurt cu cât se acționează mai rapid de la momentul arsurii.

Pielea are un rol important în reglarea temperaturii și a fluidelor corpului și acționează și ca barieră protectoare împotriva bacteriilor și virusurilor. Dacă o porțiune mare de piele este rănită, această abilitate de menținere a controlului se poate pierde. Pielea are trei straturi: epiderma, partea de la suprafață, derma, stratul următor, alcătuit din colagen și fibre elastice în care se află nervi, vase de sânge, glande sudoripare și foliculi piloși și hipoderma sau țesutul subcutanat, unde sunt localizate vasele mari de sânge și nervii. Acest strat este cel mai important în reglarea temperaturii corporale.

Daunele pe care le poate provoca o arsură depind de tipul de arsură , localizarea, profunzimea și ce suprafață a corpului este implicată. Arsurile sunt clasificate în funcție de profunzimea lor.

  • O arsură de gradul 1 este superficială și provoacă inflamarea locală a pielii (de exemplu, arsurile solare), caracterizată de roșeață, durere și ușoară inflamare. Pielea este sensibilă la atingere.
  • O arsură de grasul 2 este mai profundă și, pe lângă durere, roșeață și inflamație, la suprafața pielii apar și vezicule (bășici).
  • O arsură de gradul 3 este și mai profundă, cuprinzând toate straturile pielii, distrugând, practic zona de piele afectată. Pentru că nervii și vasele de sânge sunt afectate, arsurile de gradul 3 sunt relativ nedureroase.

Arsurile nu sunt statice și pot evolua, o arsură de gradul 1 poate evolua într-una de gradul 2, iar una de gradul 2 într-una de gradul 3. Indiferent de tipul de arsură, în zona rănii se va produce inflamație și se va acumula fluid. Pentru că arsura este o ruptură în piele, riscul de infecție este nu doar la locul arsurii, ci și în alte zone ale corpului.

Singurul strat al pielii care se poate regenera de la sine este epiderma. Arsurile care sunt mai profunde de atât pot cauza afectare permanentă, pot lăsa cicatrice, iar pielea din locul ars nu-și mai reia funcțiile.

Arsurile minore – ce sunt și cum se tratează

Arsurile minore, de gradul 1, produc daune minime pielii și se mai numesc și arsuri superficiale, pentru că afectează doar epiderma, stratul de la suprafața pielii. Aceste arsuri produc înroșirea pielii, o ușoară inflamație, durere și uscarea pielii pe măsură ce se vindecă. Simptomele dispar odată ce aceste celule moarte sunt îndepărtate. În general, arsurile minore se vindecă în 7-10 zile, fără a lăsa urme. Totuși, e indicat un consult medical dacă arsura este pe față sau în zona articulațiilor (genunchi, gleznă, coloană, umăr, cot).

Arsurile de gradul 1 se pot trata acasă, iar timpul de vindecare este cu atât mai scurt cu cât se acționează mai rapid de la momentul arsurii. Tratamentul arsurilor minore include:

  • Scufundarea zonei cu arsuri în apă rece (dar nu cu gheață) pentru 5 minute sau mai mult ori plasarea pe locul arsurii a unui prosop udat cu apă rece.
  • Uscarea cu atenție a zonei, fără să se apese, cu ajutorul unui prosop curat.
  • Administrarea unei pastile pentru atenuarea durerii: ibuprofen, naproxen, aspirină sau acetaminofen. Nu se va da aspirină copiilor sub 2 ani!
  • Aplicarea pe rană a unui gel cu aloe vera sau lăptișor de matcă ori a unei creme pentru arsuri care să anestezieze ușor zona și să calmeze durerea. La recomandarea farmacistului sau a medicului se poate aplica un unguent cu antibiotic. Nu se pun pe arsură unt, ulei sau albuș de ou, și nici alte creme sau loțiuni nespecifice.
  • Purtarea hainelor mai largi pentru a proteja zona afectată. Deși pot apărea mâncărimi, se recomandă a nu se scărpina zona respectivă.

Arsurile electrice pot produce daune masive, afectând nervii și mușchii.. Arsurile chimice au loc când persoana folosește neglijent anumite substanțe precum acidul clorhidric sau sulfuric. În caz de arsuri electrice sau chimice, e indicat să se sune la numărul de urgențe 112.

Cum se previn arsurile

Arsurile se previn respectând câteva îndrumări simple:

  • Folosirea cremelor cu factor de protecție solară la ieșirea din casă și pe plajă
  • Purtarea mănușilor de protecție la utilizarea substanțelor chimice
  • Folosirea atentă a plitelor, aragazelor, cuptoarelor și menținerea copiilor mici la distanță de acestea. De asemenea, chibriturile și brichetele nu trebuie păstrate la îndemâna copiilor.
  • Repararea prizelor și a altor dispozitive prin care trece curent electric se face doar după oprirea curentului. Nu se lasă fire și cabluri electrice expuse în casă.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate