Cu toții avem prin casă medicamente, fie dintre cele uzuale, care se obțin fără prescripție medicală, precum ibuprofenul sau aspirina, fie dintre cele specifice pentru anumite afecțiuni complexe. Dar ce e de făcut odată ce medicamentele își pierd termenul de valabilitate?
Fiecare cutie de medicamente vine cu o dată de expirare trecută pe ea, deoarece regulamentele în vigoare le impun producătorilor să facă acest lucru cunoscut consumatorilor. Astfel, data de expirare este acea dată până la care medicamentul își menține calitatea, forța de acțiune și puritatea, dacă este depozitat în condiții adecvate (aceste condiții fiind trecute tot pe cutie).
Majoritatea medicamentelor trebuie păstrate într-un loc răcoros și uscat din casă, deci nu în baie și nici în alte camere în care este căldură sau umezeală. E important să verificăm condițiile de păstare de pe cutie, deoarece unele medicamente au nevoie de temperaturi foarte scăzute și deci trebuie depozitate la frigider.
Anumite medicamente pot fi extrem de periculoase și chiar fatale pentru persoanele care nu au prescripție pentru ele, copiii fiind în cel mai mare pericol de a intra în contact cu acestea. Dacă medicamentele sunt expirate, nu le mai folosește nimeni sau nu mai au ambalaje și nu se mai știe exact ce sunt, trebuie eliminate din casă. Însă, dacă sunt aruncate la coșul de gunoi, pot ajunge să fie un risc pentru persoane și animale din afara casei, iar dacă sunt aruncate în apă, produc daune asupra mediului înconjurător. Din acest motiv, toate aceste medicamente expirate trebuie duse la o farmacie.
Medicamentele expirate nu trebuie aruncate la gunoi, ci depuse la farmacii
După data de expirare, medicamentele nu mai trebuie administrate. Pe lângă faptul că eficiența lor va fi scăzută, medicamentele încep să se descompună și să formeze în schimb compuși toxici, care pot să ridice probleme grave de sănătate. În plus, aceste medicamente nu mai trebuie ținute în casă și pe motiv că pot fi ingerate din greșeală de copii sau de animalele de companie.
Multe persoane nu știu, însă, că în România există o lege care prevede faptul că medicamentele expirate trebuie duse la farmacii pentru a fi distruse prin incinerare, așa că le aruncă fie cu gunoiul menajer, fie la chiuvetă, fie în vasul de toaletă.
În Normele din 4 februarie 2014 de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației emise de Ministerul Sănătății și publicate în MONITORUL OFICIAL nr. 127 din 21 februarie 2014, se precizează în articolul 38, punctul c) faptul că „Medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”.
Pentru a depune medicamente expirate, farmacistul poate cere completarea unui formular cu denumirea produselor pe care persoana le aduce. În cazul în care farmacistul nu dorește să preia medicamentele, pe motiv că nu sunt cumpărate de la aceeași unitate, amintiți-i că există această lege care impune farmaciilor să primească orice medicamente expirate aduse de populație, și că nu contează de unde au fost cumpărate.
De ce nu trebuie aruncate medicamentele la gunoi sau în apă?
Medicamentele expirate nu trebuie aruncate la gunoi, deoarece pot fi găsite de alte persoane și ingerate, ceea ce poate duce la probleme grave de sănătate. De asemenea, nu trebuie nici zdrobite, pentru că persoana care face acțiunea poate inhala inconștient o parte din pulberea rezultată sau aceasta i se poate lipi de piele, expunând astfel persoana la o doză mare din acel medicament expirat.
Nici apele menajere nu sunt o soluție pentru a elimina medicamentele ieșite din garanție. Aruncate în vasul de toaletă sau la chiuvetă, acestea pot polua apele în care ajung ulterior, având un impact negativ asupra speciilor acvatice, dar și asupra noastră, a tuturor, prin contaminarea rezervelor de apă și a alimentelor (cele mai multe medicamente nu pot fi îndepărtate prin procedurile folosite în sistemele de tratare a apei). Oamenii de știință au găsit medicamente la suprafața dar și în profunzimea anumitor ape marine, precum și în sol și în sedimente. Chiar și în doze mici, medicamentele care contaminează mediul înconjurător pot fi extrem de toxice pentru oameni și pentru animalele sălbatice.
Cel mai simplu mod de a evita răspândirea medicamentelor expirate în mediul înconjurător este să le ducem la farmacii pentru a fi distruse.
Sursa: doc.ro