Securitate, sănătate, industrie… Undele T își vor face loc în viața noastră cotidiană cu viteza cea mai mare. Și s-ar putea să producă o adevărată revoluție: să prevină un atentat, să estimeze numărul straturilor de vopsea ale unei picturi sau să verifice retragerea tuturor țesuturilor canceroase în cursul unei operații. Undele T sau terahertz vor căpăta o utilizare tot mai mare.
În câțiva ani, aceste „verișoare” ale bătrânelor raze X își vor face loc în viața noastră cotidiană. Știința a mișcat niște granițe. Tehnologia a devenit accesibilă din punct de vedere financiar. Iar marele avantaj al undelor T este că nu sunt nocive pentru sănătate. Aceste unde transportă energie. Ele sunt inofensive pentru persoanele care le manipulează.
Este vorba de niște unde electromagnetice, așa cum sunt și microundele, dar având o frecvență mai ridicată. Avantajul e că pot penetra materia. Practic, undele trec prin haine, îmbrăcăminte, plastic sau chiar lemn. Permit realizarea unor imagini 3D și, deci, o analiză în profunzime.
Instrument contra terorismului
Cea mai cunoscută aplicație pentru marele public sunt scannerele corporale. Mai multe aeroporturi deja le folosesc. Pasagerii sunt, practic, „dezbrăcați” virtual. Undele T trec prin haine și încălțăminte permițând găsirea unor eventuale obiecte ascunse. Aceste scannere corporale funcționează la câteva zeci de gigahertzi (GHz).
Când se trece la terahertzi, totul devine și mai precis: permite depistarea substanțelor toxice sau expozive, închise într-o cutie, fără a necesita deschiderea. Un instrument util pentru a lupta împotriva terorismului.
Utilizare medicală
Și lumea medicală vede cu ochi buni undele T. În special imagistica medicală. Specialiștii francezi și germani au dezvoltat împreună un sistem ce va permite ca în 30 de minute să se vadă, într-o operație, dacă toate țesuturile lezate au fost îndepărtate. Primele teste cu noul aparat ar urma să înceapă în spitale anul viitor.
Folosite în industrie
Și industria a adoptat deja undele T. Grație capacității de depistare și analiză a acestei tehnologii, industria auto o poate utiliza pentru a verifica uniformitatea straturilor de vopsea, de exemplu.
Utile în artă
Tehnica este folosită și în artă, pentru a evalua starea unei picturi. Se folosește un aparat milimetric cu care se trimit unde, un fel de ac invizibil care culege informații despre tablou fără să-l deterioreze.
Undele T, în curând în telefoanele noastre
Când și telefoanele mobile vor fi echipate cu unde T, ele vor putea trimite fișiere mari, la câțiva kilometri distanță. În laborator s-a putut obține un debit de 100 Gbits/s cu emițătoare THz care pot genera unde de circa 300 de GHz.
Se pot crea zeci de utilizări cu ajutorul acestei tehnologii. În următorii ani, undele T vor continua să ia amploare, grație progresului științei în materie de nanotehnologii.
Sursa: digi24.ro