Ce substanțe benefice conțin albăstrelele

by Cristian Dobre

Ce afectiuni poti trata cu ajutorul tratamentelor cu albastrele?
Florile de albastrele sunt folosite cu succes in tratamente naturale ale multor afectiuni, in uz intern, ca infuzii, decocturi sau tincturi, insa si in industria cosmetica, in uz extern, avand proprietati calmante si tonifiante.

Cum le culegi?
De la inflorire, in iunie, pana in septembrie, daca ai acces la spatii verzi unde cresc albastrele, poti culege exclusiv florile albastre, fara boboci, tulpina, frunze sau radacini. Le poti lasa la uscat pe ziare sau coli de hartie, apoi le pastrezi in pungi de hartie sau in saci de panza.

Care sunt substantele benefice pe care le contin?
Efectele benefice se datoreaza substantelor pe care aceste flori si derivatele din ele le contin: tanin, flavonoide, saruri de potasiu, magneziu, mangan, cianina, cnicina si cicorina, antocianide si mucilagii.

Cum le folosesti intern  pentru diverse afectiuni?
Infuziile de albastrele au efect diuretic, dar in acelasi timp antidiareic. Modereaza secretiile, usureaza ciatrizarea si provoaca strangerea si vindecarea tesuturilor, trateaza eczeme, taieturi, raceli, bronsite  afectiuni oculare, afectiuni renale, ajuta calmarea cearcanelor si a iritatiilor in zona fetei, calmeaza durerile de cap si ajuta, se pare, si la cresterea cantitatii de lapte la femeile care alapteaza. In infuzii si combinatii cu ceaiuri au un gust fin, cu efect relaxant si calmant. Petalele sunt folosite atat in combinatie cu ceai negru, cat si verde, avand un gust delicat si o aroma usor de recunoscut.

Daca esti la plimbare in spatii verzi si te tai intamplator  sau capeti zgarieturi si sunt albastrele prin preajma, pune flori proaspete deasupra ranii. Le poti zdrobi inainte de asta iar daca ai la indemana o batista sau un servetele poti incerca sa faci cataplasme. Poti face asta, desigur, si dupa ce ai ajuns acasa, dupa ce le-ai cules. Vor calma sangerarea si vor sa o senzatie de racorire.

Infuzia de albastrele ajuta si in cazul problemelor digestive. O poti folosi in combinatie cu frunze de afin impotriva diareei sau in combinatie cu aloe impotriva constipatiei.

Pot fi folosite si in cure de ingrasare, intrucat cresc pofta de mancare. Se prepara un decoct din petale, folosind doua linguri la un litru de apa. Se fierb impreuna timp de zece minute, apoi se lasa la racit si se strecoara. Lichidul se consuma pe tot parcursul zilei, cel putin o saptamana.

Cum te ajuta sa iti ingrijesti pielea?
In industria cosmetica sunt folosite uleiuri, prafuri si extracte, ca atare sau adaugate in diverse creme si lotiuni. Au excelent rol calmant produsele demachiante cu extract de albastrele. Pentru ochii obositi au efect spalaturile cu decoct de albastrele, in timp ce pentru raceli si boli de rinichi sunt folosite infuziile.  Au efect calmant, antiinflamator, emolient si hidratant.

Compresele cu infuzie de albastrele (la temperatura camerei sau rece)diminueaza si previn aparitia ridurilor, calmeaza ochii iritati si regenereaza pielea, care ramane fina si catifelata in urma folosirii acestui tip de tratament.

Daca obisnuiesti sa iti faci singura acasa bai de aburi pentru tratamente faciale, poti sa folosesti flori de albastrele in apa, iar daca preferi actiune multipla, adauga si flori de musetel si galbenele. Poti adauga si flori de lavanda sau tei,  ajuta la efectul de aromoterapie. Nu trebuie sa expui pielea la aburi mai mult de 10 minute, timp suficient pentru deschiderea porilor, ca sa iti fie mai usor apoi sa extragi punctele negre.

Sunt folosite adesea si in combinatii cu alte plante. Impreuna cu aloe, de exemplu, praful sau infuzia de albastrele poate calma diferite tipuri de eczeme. Cand ai pielea uscata, poti aplica local infuzie de albastrele amestecata cu faina de in, apoi ungi zona cu ulei de masline.
Contraindicatii: Persoanele alergice la polen trebuie sa fie precaute cand incearca diverse tratamente pe baza de plante.

 

Sursa: doc.ro

Facebook Comments