Organismul conține 60-70% apă, așa că acest element este esențial pentru funcționarea lui corectă și pentru starea generală de sănătate. Ce se întâmplă atunci când nu bei suficientă apă?
Sunt oameni care beau multă apă zilnic, în timp ce alții abia se ating de ea. Este adevărat, și alimentele cu conținut mare de apă pot fi de folos, însă este necesar și consumul de apă simplă pentru o hidratare corespunzătoare. Apa din corp se pierde prin urină, transpirație și lacrimi, deci trebuie înlocuită frecvent. Dacă nu bei suficientă apă, te poți confrunta cu probleme diverse, de la faptul că îți este foame mai des, până la deshidratare severă și creșterea riscului de accident vascular cerebral.
Ce se întâmplă în corp când nu bei suficientă apă
Câștigi în greutate – poate părea ciudat, însă, dacă nu bei apă regulat, corpul va „ține cu dinții” de cea pe care o primește pentru a preveni deshidratarea severă. Când organismul reține apa, vei observa că iei în greutate. Nu e atât de greu să-ți faci un obicei din a bea apă. E suficient să ții pe birou sau lângă spațiul în care lucrezi o sticlă cu apă de 1,5-2 litri și să bei câte un pahar o dată pe oră. În plus, e bine să consumi la masă alimente care conțin multă apă (castraveți, roșii, spanac, broccoli, portocale, mere).
Energia și concentrarea îți scad – Specialiștii spun că fie și o ușoară deshidratare îți scade nivelurile de energie și de concentrare. În loc să te repezi asupra unei căni de cafea, mai bine bea 1-2 pahare cu apă. Creierul conține 80% apă, așa că funcțiile lui depind în mare parte de acest element. Dacă nu bei suficientă apă, vei constata că ai probleme de atenție și de memorie.
Îți crește riscul de accident vascular cerebral – pe lângă faptul că îți crește riscul de a te confrunta cu un accident vascular cerebral, lipsa de hidratare îngreunează recuperarea după unul. Dacă nu poți bea suficientă apă simplă, adaugă în pahar o felie de lămâie stoarsă sau câteva frunze de mentă zdrobită.
Te enervezi ușor – unele studii au arătat că persoanele care nu beau suficientă apă se confruntă cu schimbări dese de dispoziție. Femeile și bărbații care au participat la aceste studii au fost supuși unor teste în urma cărora s-a dovedit că deshidratarea, chiar și în formă ușoară, i-a făcut să se enerveze, să se simtă mai obosiți și să aibă dureri de cap.
Ți-e foame des – Senzația de foame nu are neapărat legătură cu faptul că ești într-adevăr înfometat și ai nevoie de nutrimente. Falsa foame merge de multe ori mână în mână cu deshidratarea. Când stomacul începe să scoată sunete, bea un pahar cu apă și așteaptă 20 de minute. Dacă ai în continuarea senzație de foame, înseamnă că într-adevăr ai nevoie de mâncare. Uneori, însă, o să constați că, de fapt, erai doar deshidratat.
Slăbești greu – dacă ai început un regim alimentar echilibrat, însă kilogramele nu par să se topească, e posibil ca metabolismul tău să fie încetinit pentru că nu bei destulă apă. Studiile efectuate pe această temă arată că e important ca și în timpul curelor de slăbire să se consume multă apă, cel puțin 1,5 litri pe zi, pentru a accelera metabolismul.
Aspectul pielii are de suferit – dacă nu bei suficientă apă, funcția colagenului se deteriorează, iar liniile fine și ridurile încep să se adâncească și să iasă în evidență.
Exercițiile fizice nu mai sunt la fel de eficiente – corpul nu poate converti carbohidrații în energie dacă nu are destulă apă. În plus, deshidratarea încetinește descompunerea grăsimilor, deci performanțele tale sportive au de suferit.
Te poți confrunta cu constipația – colonul are nevoie să absoarbă multă apă pentru a se putea curăța eficient. Dacă nu împlinești necesitățile de apă ale organismului, te vei confrunta cu neplăcuta constipație.
Funcția renală este afectată – pentru ca rinichii să funcționeze corect, au nevoie de apă pentru a dilua sângele. Când nu au suficientă apă, rinichii trebuie să se suprasolicite pentru a filtra sângele. De asemenea, consumul prea mic de apă poate duce la formarea calculior renali (pietre la rinichi). Consumul insuficient de apă se vede în urină, care devine mai închisă la culoare. Știi că bei apă destulă când urina este deschisă la culoare.
Sursa: doc.ro