Cel mai nou studiu realizat de experti de la Harvard School of Public Health si de la Universitatea Rochester arata ca persoanele care îsi reprima sentimentele prezinta un risc cu o treime mai mare de a muri la varste tinere decat oamenii care îsi exprima emotiile. Cercetatorii au descoperit ca riscul de moarte prematura din toate cauzele creste cu aproximativ 35% în randul celor care nu comunica ceea ce simt. De asemenea, atunci cand oamenii de stiinta au analizat cauzele specifice ale deceselor au descoperit ca riscul de probleme cardiace crestea cu 47%, iar riscul de cancer crestea cu 70%.
Studiul publicat în Journal of Psychosomatic Research sugereaza ca reprimarea emotiilor are consecinte mai grave decat se credea pana acum. Cercetarea a fost efectuata pe 796 de barbati si femei cu o varsta medie de 44 de ani care se înscrisesera la un studiu medical în 1996. În cadrul acelui studiu, participantii raspundeau la un chestionar care evalua cat de des îsi reprimau emotiile. Voluntarii spuneau daca sunt de acord sau nu, pe o scara de la 1 la 5, cu afirmatii precum „atunci cand sunt nervos îmi fac sentimentele cunoscute” sau „încerc sa fiu placut astfel încat sa nu-i supar pe altii”.
Sondajul a fost repetat 12 ani mai tarziu, iar între timp 111 dintre participantii la studiu murisera, majoritatea din cauza problemelor cardiace sau a cancerului. Atunci cand cercetatorii au analizat scorurile emotionale, ei au descoperit cu surprindere ca cea mai mare rata a deceselor se întalnea în randul celor ce-si reprimau emotiile si care nu comunicau ce simteau. Nu este clar mecanismul prin care emotiile reprimate duc la o moarte prematura. O ipoteza sugereaza ca oamenii recurg la alcool, tigari si junk food pentru a putea gestiona emotiile reprimate. Alta ipoteza sustine ca stresul mentinerii emotiilor ascunse deregleaza balanta hormonala din corp, crescand riscul de a suferi de afectiuni asociate vatamarilor celulare, cum ar fi problemele de inima si cancerul. Cercetatorii subliniaza ca numarul de decese din studiu este mic, astfel ca este nevoie de studii mai ample pe aceasta tema. „Rezultatele studiului arata o legatura semnificativa între un nivel ridicat de reprimare emotionala si mortalitate”, concluzioneaza cercetatorii.
Sursa: sanatate.bzi.ro