Oamenii care dorm mai putin de sase ore pe noapte au o durata de viata mai scazuta, 12% dintre acestia murind inainte de implinirea varstei de 65 de ani, potrivit unor studii realizate de Universitatea din Warwick si Colegiul Medical Federico II din Napoli.
S-a observat ca oamenii care nu dorm suficient au tensiunea si colesterolul ridicate, se imbolnavesc mai frecvent de diabet tipul II si pot sa devina obeze. Potrivit studiului este recomandat ca o persoana adulta sa doarma intre sase si opt ore, cel putin, pentru a fi sanatoasa si odihnita. In mod paradoxal, si cei care dorm prea mult, peste noua ore pe noapte, sunt predispusi mai multor boli si au dirata de viata scazuta.
Daca nu dormi suficient, dezechilibrul hormonal va duce la cresterea apetitului si la o lipsa a controlului asupra cantitatii de hrana ingerata. Este adevarat ca arzi mai multe calorii atunci cand esti treaz, insa nu atat de multe pe cat consumi intr-o zi in care esti obosit.
Privarea de somn este asociata cu imprecizie a vederii sau vederea dubla. Cu cat petreci mai mult timp fara somn cu atat cresti sansele erorilor de vedere, care uneori poate duce la halucinatii. Si timpul de reactie este vizibil incetinit in momentul in care corpul nu are parte de intreaga perioada de somn. Un studiu a aratat ca exista o conexiune directa intre lipsa somnului si incetinirea reactiilor sau a activitatilor individului. In plus, lipsa somnului duce la scaderea sistemului imunitar, si la imposibilitatea acestuia de a lupta cu diferitele infectii ce pot aparea.
Sursa: sanatate.bzi.ro