Este de inteles ca uneori ai foarte multe lucruri de facut si ca mesele nu reprezinta prioritatea ta cand simti ca esti in urma, dar nu repeta acest obicei de multe ori pentru ca pot aparea simptome neplacute care te vor incetini si mai mult. Este foarte important sa mesteci bine tot ce mananci pentru ca in acest mod iti vei regla ritmul in care consumi alimentele, precum si cantitatile alese. „Persoanele care mananca foarte repede si nu mesteca bine au un risc mult mai mare de a consuma cantitati excesive pentru ca nu se vor simti satule. Mancatul in ritm alert cauzeaza fluctuatii ale glicemiei, ceea ce va favoriza rezistenta la insulina”, explica dr. Takayuki Yamaji, de la Asociatia Americana pentru Sanatatea Inimii, potrivit eva.ro.
Daca nu mesteci cu atentie ce mananci pot aparea o serie de probleme de sanatate printre care diabetul, afectiunile cardiovasculare, riscul crescut de accident vascular cerebral si sindromul metabolic. Astfel, mancatul in graba poate provoca probleme de sanatate pe termen lung si merita sa acorzi atentie intervalului in care iei masa pentru a te simti mereu bine. Din fericire organismul iti da semnale de alarma daca mesteci prea repede, fiind indicat sa te relaxezi si sa-ti savurezi mancarea mai lent daca le observi.
1. Digestia este dureroasa. Daca te doare stomacul dupa fiecare masa este momentul sa reevaluezi viteza cu care mananci. „Durerea aparuta in timpul digestiei arata ca mananci prea repede. Modifica-ti ritmul, mesteca fiecare bucatica foarte bine si vei vedea ca durerile vor disparea de la sine”, explica dr. Rhiannon Lambert, nutritionist.
2. Nu astepti sa te simti satul. Daca termini foarte rapid fiecare masa nu vei avea timp sa primesti semnalul trimis de organism, care iti arata ca esti satul. In general este nevoie de aproximativ 20 de minute din momentul in care ai inceput sa mananci pentru ca apetitul sa se reduca si sa se genereze un semnal transmis de creier ca nu mai ai nevoie sa mananci altceva. In cazul in care masa ta dispare in 5 minute va fi foarte usor sa mananci mai mult decat trebuie. Este recomandat sa iti spatiezi inghititurile, sa mesteci cu atentie si sa lasi furculita jos din cand in cand. Semnalele pe care ti le da organismul tau sunt esentiale pentru a evita acumularea caloriilor si a kilogramelor in plus.
3. Te balonezi dupa mese. Daca la finalul meselor simti mereu ca ai stomacul umflat si iti este greu sa stai jos, viteza cu care mananci poate fi cauza. Atunci cand consumi alimentele foarte repede vei inghiti mult aer la fiecare bucatica luata. „Bulele de aer care se acumuleaza in stomac vor cauza gaze, balonare, crampe si o senzatie intensa de disconfort in zona abdomenului inferior”, explica dr. Brigitte Zeitlin, nutritionist.
4. Te simti foarte plin dupa ce ai terminat masa. Sa te simi satul este un lucru bun, dar senzatia de preaplin este un fenomen foarte diferit. Daca mananci prea repede vei rata momentul in care trebuie sa te opresti si vei consuma o cantitate excesiva, care te poate face sa nu te simti bine la final si sa ai senzatia ca nu mai vrei sa mananci nimic tot restul zilei. Evita mesele cu mai multe feluri de mancare si nu cere niciodata a doua portie dintr-un preparat pentru a stopa aceasta problema.
5. Ai mereu probleme cu refluxul gastroesofagian. Daca se intampla foarte des, sa stii ca viteza de mancat este principalul factor care iti agraveaza starea. Relaxeaza-te in timp ce mananci, bucura-te de experienta in sine si de compania celor din jurul tau fara sa ti se para ca trebuie sa termini tot ce ai in farfurie in timp record si vei vedea ca te vei simti mult mai bine.
6. Ai o stare de greata. Daca apare greata exact dupa ce ai luat masa, gandeste-te bine cat timp ti-a luat sa termini felul de mancare consumat. Starea de greata poate fi cauzata de o viteza excesiva, asa ca este cazul sa mananci mai incet si sa mesteci bine, in tihna. A.M.
Sursa: sanatate.bzi.ro