A renunta la micul dejun sau a manca putin si de o calitate slaba, mai ales in prima parte a zilei, dubleaza riscul de a dezvolta arterioscleroza, arata un studiu publicat in Journal of the American College of Cardiology. Potrivit cercetatorilor, aceasta descoperire ar putea deveni un instrument important in lupta contra maladiilor cardiovasculare, aflate la originea unui numar mare de decese pe plan mondial. Organizatiei Mondiale a Sanatatii a anuntat ca aproape 17,7 milioane de persoane au murit din cauza acestor boli pe plan mondial in anul 2015. „Oamenii care sar cu regularitate peste micul dejun au probabil un mod de viata care in general nu este sanatos. Acest studiu dovedeste ca este un obicei daunator, pe care oamenii pot sa il modifice intr-o maniera proactiva pentru a reduce riscul de a dezvolta o maladie cardiaca”, a declarat Valentin Fuster, directorul Spitalului “Mount Sinai Heart”, potrivit AFP.
Oamenii de stiinta au monitorizat timp de sase ani un numar de 4.000 de angajati care desfasurau activitati de birou, locuiau in Spania si aveau varste medii. 25% dintre ei obisnuiau sa serveasca un mic dejun bogat, asigurandu-si cel putin 20% din totalul caloriilor zilnice din aceasta masa. Insa cei mai multi dintre voluntari (70%) isi asigurau prin micul dejun doar intre 5% si 20% din caloriile zilnice, iar 3% nu mancau nimic sau aproape nimic la micul dejun, relateaza si Agerpres. Voluntarii din ultimul grup „tind sa aiba obiceiuri alimentare in general mai putin sanatoase si o prevalenta mai ridicata in ceea ce priveste prezentarea factorilor de risc cardiovasculari”, au mai precizat autorii studiului. Aceleasi persoane au de asemenea „cea mai mare circumferinta la nivelul taliei, un indice de masa corporala si niveluri ale tensiunii arteriale, lipidelor si glucozei” dintre cele mai mari.
Utilizand ultrasunete pentru a repera eventuale depozite de grasime depuse pe artere sau semne precursoare ale maladiei, cercetatorii au remarcat ca persoanele care isi asigura prin micul dejun mai putin de 5% din aportul caloric zilnic recomandat prezentau in medie de doua ori mai multe acumulari de grasimi in artere in comparatie cu persoanele care serveau in fiecare dimineata un mic dejun bogat in calorii. Acest risc crescut a fost remarcat in mod independent fata de alti factori de risc (fumat, colesterol, inactivitate fizica). Potrivit surselor mentionate, studii precedente au asociat micul dejun sanatos cu starea buna de sanatate, caracterizata in special printr-o greutate mai mica, un regim echilibrat si riscuri mai mici in privinta colesterolului, tensiunii arteriale si diabetului. Renuntarea la micul dejun a fost deja asociata cu o probabilitate mai mare de a dezvolta o maladie coronara.
„Cei care se eschiveaza de la micul dejun tind in general sa piarda in greutate, dar au tendinta, la final, de a manca mai mult si alimente mai putin sanatoase pe parcursul zilei. Renuntarea la micul dejun genereaza dezechilibre hormonale si altereaza ritmul circadian”, a declarat Prakash Deedwania, profesor la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii California din Los Angeles, intr-un editorial ce insoteste studiului publicat in Journal of the American College of Cardiology.
Sursa: sanatate.bzi.ro