Fisticul este un fruct care te va ajuta sa-ti imbunatatesti sanatatea cardiovasculara. Studii recente au legat consumul de fistic cu reducerea nivelului de colesterol. Aproape 90% din grasimile continute de fistic sunt grasimi nesaturate care scad nivelul de colesterol. Fisticul contine potasiu. Acest mineral ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Fisticul contine si polifenoli, antioxidanti extrem de benefici pentru inima. Avand un impact asupra nivelului de lipide din sange fisticul te protejeaza si impotriva afectiunilor coronariene.
Iata si alte beneficii ale fisticului asupra organismului:
1. Previne pierderea vederii
Fisticul contine carotenoizi unici care nu exista in alte fructe. Luteina si zeaxantina actioneaza ca niste antioxidanti protectori. Antioxidantii sunt niste substante care protejeaza tesuturile impotriva pagubelor provocate de catre radicalii liberi. Luteina si zeaxantina au fost asociati cu sanatatea oculara si cu reducerea riscului de a dezvolta o degenerescenta maculara legata de varsta care este principala cauza a deficientei vizuale si a orbirii.
2. Sursa de vitamine si minerale
Pe langa faptul ca are o multime de beneficii asupra sanatatii inimii si a ochilor, fisticul este o sursa excelenta de cupru, de mangan si vitamina B6. Cuprul este un element important care contribuie la formarea tesutului conjunctiv. Manganul joaca un rol important in dezvoltarea tesuturilor, in crestere, in metabolismul lipidelor si glucidelor. Vitamina B6 este importanta in dezvoltarea anticorpilor in sistemul imunitar si in producerea de globule rosii. Fisticul contine si fibre benefice sanatatii gastrointestinale.
3. Te ajuta sa slabesti
Tot secretul consta in faptul ca vazand cojile goale de fistic se declanseaza sentimentul de vina, astfel mananci mai putin! Asta o sustin oamenii de stiinta! Fisticul are un index glicemic scazut care te ajuta sa-ti mentii greutatea.
4. Leac anti-stres
Frigul si absenta soarelui te deprima? Daca ai manca fistic ca sa-ti ridici putin moralul? Studii efectuate recent au demonstrat faptul ca fisticul are o actiune benefica asupra reactiilor cauzate de stres datorita numerosilor antioxidanti regasiti in fistic: resveratrol, luteina, chercetina si naringenina. Fisticul este si o sursa importanta de magneziu. Or, magneziul este un excelent anti-stres deoarece ajuta la reglarea presiunii sanguine.
5. Ajuta tranzitul intestinal
Fisticul este cel mai bogat in fibre: 28g de fistic confera 3g de fibre alimentare. Fibrele joaca un rol important asupra tranzitului intestinal. Datorita puterii lor de a absoarbe apa, acestea stimuleaza contractiile intestinului si favorizeaza activitatea bacteriana in colon.
Sursa: sanatate.bzi.ro