CE PLANTE NE AJUTA SA NE LASAM DE FUMAT

by Cristian Dobre

Renuntarea la fumat este unul dintre cele mai grele lucruri, iar oamenii care vor sa se lase de acest viciu au nevoie, uneori, sa isi schimbe complet obiceiurile alimentare, de la renuntarea la cafeaua de dimineata care sporeste nevoia de a fuma o tigara, pana la consumul de alimente care sa faca din acest obicei unul neplacut.

Laptele: Cercetatorii americani de la Universitatea Duke au aratat ca fumatorii care au baut un pahar cu lapte inainte de a aprinde o tigara au renuntat treptat la acest viciu din cauza gustului neplacut resimtit in timpul fumatului. O alta metoda prin care laptele poate ajuta la renuntarea la fumat este scufundarea tigarilor pe jumatate in lapte si lasarea lor la uscat. Gustul se modifica mult, iar in timpul fumatului senzatia devine greu de suportat.

Radacinoasele: Pe acelasi principiu functioneaza consumul de legume (morcovi, telina, castravete) si de spanac. Dupa cateva felii din astfel de legume gustul tigarii devine atat de amar, incat fumatorul poate fi mult mai usor convins sa renunte la viciu, noteaza gandul.info.

Radacina de ginseng: in timp ce fumezi, la nivelul creierului se elibereaza dopamina, un neurotransmitator care da senzatia de placere. Ginsengul intervine si inhiba eliberarea de dopamina. Radacina de ginseng poate fi consumata sub forma de capsule, ceai sau sirop. O lingura de sirop de ginseng in timpul micului dejun sau 1-2 capsule pe zi, dimineata si la pranz vor scadea nevoia de a fuma si vor accelera metabolismul celular. Planta este utila si in caz de anemie, stres si astenie.

Cerealele integrale: in perioadele stresante, fumatul da senzatia ca este un ajutor pentru ca probleme sa fie gestionate mai usor. Un factor declansator al stresului este nivelul scazut de glucoza, prin urmare o dieta care include cereale integrale si care pastreaza zaharul din sange la un nivel normal, il vor tine pe fumator departe de stres si, implicit, de nevoia de a fuma mai mult.

Fructele proaspete: Dupa renuntarea la fumat, e important ca obiceiul sa fie inlocuit cu gustari proaspete si sanatoase. in acest sens, cele mai indicate sunt fructele care contin vitamina C (ananas, portocale, grapefruit, fructe de padure, kiwi). In felul acesta, corpul va elimina mai repede si mai usor toxinele, iar pielea afectata de fumatul frecvent se va regenera mai rapid.

Ceaiurile de plante medicinale: Anumite ierburi din care se fac infuzii sustin lupta contra poftei de a fuma. Ghimbirul, rubarba, radacina de ginseng, lemn-dulce – toate regleaza functia endocrina. Mai mult, ceaiul de sunatoare alunga starile de anxietate, aduce un plus de minerale si atenueaza nevoia de nicotina. Pe de alta parte, infuzia de patlagina e si ea de ajutor, pentru ca elibereaza caile respiratorii.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments