Portocalele sunt considerate un super-aliment. Bogate in vitamina C, vitamina A, calciu, potasiu sau pectina, portocalele mai au avantajul ca nu contin multe calorii. Tocmai de aceea sunt si consumate in cantitati foarte mari, peste tot in lume.
Portocalele sunt atat de comune incat multa lume nu le acorda o atentie deosebita si chiar le considera banale. Iata insa cateva curiozitati interesante despre portocale.
1. Portocalele sunt cele mai recoltate citrice din lume.
2. Brazilia este cel mai mare producator de portocale din lume.
3. In America sunt recoltate peste 25 de miliarde de portocale.
4. In secolul al XVIII-lea, marinarii britanici luau portocale pe vas pentru a preveni scorbutul.
5. In Statele Unite, cel mai mare producator de portocale este Florida, cu 70% din totalul productiei. 90% din productia de portocale ajunge suc.
6. In Anglia, in timpul Reginei Victoria, portocalele se dadeau cadou de Craciun.
7. Culoarea oranj a fost creata din portocala.
8. Cele mai comune varietati de portocale sunt Navel si Valencia.
9. Aroma de portocale este pe locul trei in clasamentul preferintelor, dupa ciocolata si vanilie.
10. Portocalele au fost cultivate prima data in China, in jurul anului 2500 i.Hr.
11. Romanii au adus prima data portocali din India, in primul secol d.Hr.
12. Columb a adus portocali din Insulele Canare in Haiti, in anul 1493. In anul 1518, portocalele au ajuns in Panama si Mexic, iar mult mai tarziu in Brazilia.
13. In Statele Unite, primii portocali au fost plantati in Florida in 1513, de catre exploratorul spaniel Juan Ponce de Leon.
14. Portocalii fac tot timpul anului flori si fructe. In emisfera Nordica, sezonul portocalelor incepe in octombrie si se termina in februarie.
15. Cu cat este mai mare codita portocalei, cu atat aceasta va fi mai dulce.
16. Cand alegi portocala, ai grija sa fie ferma, totusi usor de presat.
17. Portocalele proaspete au culoarea stralucitoare, coaja fara zbarcituri si sunt mai grele decat ai crede, avand in vedere marimea.
18. Ocoleste portocalele care sunt prea usoare, care au pete sau mucegai.
19. La temperatura camerei, portocalele rezista o saptamana, iar la frigider – doua saptamani.
20. La frigider, portocalele se tin in compartimentul pentru fructe, ferite de umiditate.
21. Portocalele sunt stropite cu insecticid, asa ca spala-le temeinic inainte de utilizare. Portocalele organice nu contin substante chimice.
22. Cand faci suc de portocale in casa, vei obtine mai mult daca portocala este calda, la temperature camerei. De asemenea, freaca portocala in palme inainte de a o stoarce pentru a obtine mai mult suc.
23. Cel mai bine este sa bei sucul de portocale la temperatura camerei.
Sursa: sfatulparintilor.ro