Ce ne sfătuiesc medicii pentru a face față trecerii la ora de iarnă

by Dana B.

În această dimineaţă am trecut, oficial, la ora de iarnă – ora patru a devenit ora trei. Aşadar, dormim cu o oră în plus, dar medicii spun că nu avem prea multe motive de bucurie. Ne vom trezi pe întuneric şi ne vom întoarce acasă de la muncă tot pe întuneric. Sfatul este să mâncaţi mai multe fructe şi legume cât ţine perioada de acomodare, dacă vreţi să nu cădeţi pradă depresiei.

Trecerea la ora de iarnă poate aduce stări de oboseală, nervozitate şi chiar depresie, avertizează specialiştii.

Ruxandra Constantina, medic de familie: „Atenţie mare în cazul persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, pentru că se secretă în exces hormonii de stres, care pot creşte tensiunea şi pot precipita criză cardiacă sau un accident vascular.”

„E o dereglare de somn. Trebuie să te culci mai degrabă, nu cum erai obişnuit, dar te adaptezi, într-o săptămână, două îţi revii. Cu tensiunea am probleme, şi aşa, şi aşa.”

Ruxandra Constantina, medic de familie: „Această schimbare ne poate influenţa organismul, doar în decurs de câteva zile, maxim o săptămână.”

Medicii au şi sfaturi care ne vor ajuta să ne adaptăm mai repede.

Ruxandra Constantina, medic de familie: „Să nu ne lăsăm aşa mult influenţaţi psihic de această schimbare, să facem în continuare plimbări în aer liber, alimentaţie bazată pe multe verdeţuri.”

Dimineaţa, când trebuie să te trezeşti de noapte şi te ia cu o senzaţie de vomă şi nu mai poţi. Dar acum, pentru că dormim o oră în plus, e mai bine.”

Din 1932 România trece, în ultima duminică din octombrie, la ora de iarnă. Deşi motivaţia iniţială – aceea de a face economie de resurse – a dispărut în epoca modernă, peste 70 de state nu au renunţat încă la schimbarea orei.

 

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments