Descoperirile dintr-un sit arheologic situat la nici 3 km de Stonehenge arată că oamenii de acum 4.500 de ani aveau paraziți intestinali ce arată că mâncau măruntaie de animale ce nu erau gătite suficient de mult. Descoperirile au la bază analiza unor fecale fosilizate de om, dar și de câine, scrie hotnews.ro.
Durrington Walls se numește sit-ul din Marea Britanie unde se crede că locuiau câteva luni pe an cei care au construit monumentele megalitice de la Stonehenge. Sit-ul este situat de 2,8 km de Stonehenge.
Fecalele fosilizate ale oamenilor de acum 4.500 de ani au fost analizate, iar paraziții intestinali descoperiți oferă multe informații despre ce lucruri mâncau, dar și despre ce nu le făcea bine. Cumulând aceste analize cu cele privitoare la oasele de animale descoperite în sit se poate crea un tablou al alimentației acelor oameni.
Se crede că oamenii stăteau doar câteva luni pe an în acel loc, dar că se țineau festinuri de proporții iarna, când se mânca mai ales carne de porc, dar și carne de vită. Se bănuiește că erau festinuri importante, din cauza numărului uriaș de fragmente de oase de animale și de bucăți de vase de lut găsite.
Analiza fecalelor și prezența unor viermi intestinali au scos la iveală faptul că oamenii de acum patru milenii și jumătate consumau măruntaie de vită, mai ales ficatul, dar acestea nu erau suficient de bine gătite, astfel că paraziții nu au murit.
Carnea de porc și de vită era, fie preparată la proțap, fie în vase de lut. Nu au fost găsite aproape deloc urme de consum de pește.
Analiza fecalelor de câine arată că oamenii împărțeau hrana cu câinii, sau cel puțin le dădeau rămășițe de la mese.
Ce mâncau cei care au construit Stonehenge și ce lucruri le făceau rău
Facebook Comments