Dat faptul că sunt delicioase, mulți preferă preparatele cu specific chinezesc, comparativ cu alte specialități.
Mâncarea chinezească este sănătoasă și hrănitoare, dar are în componența sa un conținut ridicat de calorii, așa că nu este cea mai bună alegere, dacă nu știi ce alimente să alegi să consumi când ești la dietă. Însă, multe preparate tradiționale din China au la bază legume preparate termic într-un procent de 75%, așa că ele sunt o alegere sănătoasă.
Conform mai multor studii, în China se consumă cu aproximativ 30% mai multe calorii decât în America. Însă, chiar și așa, chinezii sunt mult mai slabi decât americanii. Cum este posibil acest lucru? Ei bine, o dietă tradițională chineză este bazată pe legume și are un indice glicemic scăzut. Mai exact, sunt evitate caloriile goale din alimentele bogate în zaharuri – alimente care nu au un aport nutritiv.
În plus, meniul tradițional chinezesc este conceput în așa fel încât să conțină atât legume, cât și carne slabă și orez, astfel încât să existe un echilibru între fibre, proteine și carbohidrați. De asemenea, meniul chinezesc include multe mâncăruri lichide, precum tocănițele zemoase și supele.
Așadar, poți opta pentru preparatele chinezești, dacă știi cum să le asociezi, chiar dacă urmezi o dietă. Mai mult decât atât, ele sunt o opțiune ideală, și în plus nu trebuie să te îngrijorezi dacă nu știi să le gătești. De ce? De exemplu cei din Cluj pot comanda mâncare chinezească de la nenumărate restaurante cu specific chinezesc, iar acest lucru este valabil pentru numeroase orașe din România, inclusiv București, Timișoara sau Constanța.
Iată mai jos care sunt preparatele chinezești pe care le poți mânca dacă ții cură de slăbire:
Supa, o alegere excelentă pentru aperitiv
Tăițeii chinezești sunt foarte gustoși, însă nu sunt cea mai bună alegere dacă nu vrei să te îngrași. În locul lor, poți opta pentru început pentru un bol cu supă. Un bol cu supă de legume conține doar 80 de calorii, în timp ce un bol cu o supă de crab are aproximativ 155 de calorii.
O alegere bună este supa acră sau cea wonton. Acestea sunt mai scăzute în calorii și conțin mai puține grăsimi decât au multe alte aperitive. De asemenea, mai bine alegi să mănânci pachețelele de primăvară decât ouă fierte și prăjite. În plus, în locul găluștelor umplute cu carne optează pentru cele vegetale, preparate la abur.
Orez fiert sau prăjit?
Orezul alb este delicios, însă în locul lui alege să comanzi orez brun preparat la aburi și nu prăjit.
O porție de orez fiert are cu 255 mai puține calorii decât orezul prăjit.
Orezul prăjit conține sos de soia, legume și ouă. Prin urmare, acesta are un conținut mai mare de grăsimi și sodiu. Dacă nu îți place orezul fiert, pentru un plus de aromă îi poți adăuga sos de soia. În plus, legumele îi vor da întotdeauna un gust deosebit.
Sosul
Dă un plus de gust preparatelor, adăugând în ele oțet de vin alb din orez sau sos de soia cu un conținut scăzut de sodiu.
Sosul dulce-acrișor, sosul de prune și sosul obișnuit de soia conțin mult zahăr și sare. Acest lucru înseamnă că vei adăuga calorii în dieta ta, iar din cauza conținutului ridicat de sare corpul tău va reține apă.
Preparatele din carne
Carnea este un ingredient important în bucătăria chinezească. Dacă preferi puiul, de exemplu, ideal este să alegi mai degrabă carnea de pui fiartă, decât carnea de pui prăjită.
Carnea de porc are un conținut mult mai ridicat de grăsimi decât carnea de pui, așa că evită să o consumi în cantități mari. De asemenea, creveții prăjiți sunt o opțiune bună.
Orice aliment descris drept crocant sau marinat sugerează că are un conținut mai mare de calorii și grăsimi.
În meniul chinezesc, aportul de vitamine, fibre, fier, potasiu şi minerale este mai ridicat, în timp ce aportul de grăsimi saturate este unul foarte scăzut. Tocmai de aceea, mulți chinezi au o siluetă de invidiat. Dacă urmezi un regim alimentar și vrei să slăbești este important să ai grijă ce consumi, indiferent dacă este un meniul chinezesc, japonez ori unul tradițional românesc.