Pesta porcină africană este o boală pentru care nu există vaccin, în schimb este foarte agresivă, dar nu afectează sănătatea omului, a subliniat, miercuri, secretarul de stat Raed Arafat, în urma unei şedinţe la sediul MAI, şi a făcut apel la populaţie să permită autorităţilor uciderea porcilor bolnavi şi să respecte măsurile de prevenire, urmând să fie acordate despăgubiri pentru animale.
„Trebuie să se înţeleagă că această boală nu are vaccin pentru animale, deci este o boală care este fără vaccin, fără tratament, este extrem de agresivă. Important este că ea nu afectează sănătatea omului. Acesta este primul lucru care trebuie să-l transmitem populaţiei. (…) În al doilea rând, pentru a limita răspândirea ei este extrem de necesară colaborarea populaţiei. Asta înseamnă că toate măsurile care se impun, fie că sunt măsuri de a ucide porcii domestici dintr-o zonă afectată, fie alte măsuri – de dezinfecţie, de prevenire – sunt extrem de importante pentru ca această boală să nu se răspândească”, a spus Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
El a menţionat că unii prefecţi din unele judeţe s-au confruntat cu un refuz total în ceea ce priveşte intervenţia. „Faptul că nu intervin în aceste focare înseamnă că această boală se răspândeşte şi în alte zone ale ţării şi continuă să se răspândească. Deci, oprirea ei depinde de măsurile care se iau şi de colaborarea populaţiei”, a adăugat Arafat.
Potrivit secretarului de stat, oamenii trebuie să înţeleagă că vor primi despăgubiri pentru porcii sacrificaţi. Arafat a spus că va fi demarată o campanie de transmitere a acestor mesaje în rândul populaţiei.
„Deci, aceste mesaje urmează să facă parte dintr-o campanie intensă care va fi derulată şi prin implicarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, prin toate mijloacele, şi a celorlalte autorităţi implicate şi local şi naţional. Aceste mesaje urmează să fie transmise pe toate căile posibile, inclusiv prin primar, prin biserici, la sate şi prin toate mijloacele astfel încât oamenii să înţeleagă ce înseamnă această boală, să li se explice şi să li se explice că nu pierd nimic dacă anunţă că un porc este bolnav, pentru că ei vor primi despăgubirea care este alocată lor şi cu care Ministerul Finanţelor este de acord şi urmează să fie emisă la fiecare animal, porc care este sacrificat.
Acesta este mesajul cel mai important: colaborarea este cea mai importantă soluţie pentru a opri răspândirea”, a explicat Raed Arafat.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a anunţat, de asemenea, că, până în prezent, au fost finalizate 51 de dosare de despăgubire, fiind plătită suma de 130.000 de lei.
„Prin ordin al prefectului s-a constituit o comisie cu reprezentanţii desemnaţi, conform prevederilor legale, care au stabilit nivelul de despăgubire real pentru fiecare porc. Până la acest moment pot să spun că s-au finalizat 51 de dosare de despăgubire fiind plătită suma de 130.000 de lei. De asemenea, sunt în procedură de evaluare alte 86 de dosare”, a adăugat el.
Comitetul naţional pentru situaţii de urgenţă a fost convocat, miercuri după amiază, la solicitarea Comitetului de control al bolilor. Raed Arafat a anunţat că a fost aprobat planul suplimentar de acţiuni pentru combaterea pestei porcine.
Sursa: agerpres.ro