Șamponul uscat este un tip de produs special conceput pentru podoaba capilară, care are ca rol să absoarbă sebumul și să neutralizeze mirosul neplăcut. Spre deosebire de șampoanele și de balsamurile clasice, șamponul uscat poate fi aplicat pe părul uscat. Puțini știu însă și cum trebuie să folosească acest produs de styling, pentru a nu încărca și mai mult părul și pentru a evita apariția iritațiilor la nivelul scalpului.
Ce este şamponul uscat?
Șamponul de păr uscat este un produs de styling, care se găsește sub formă de pudră, dar și sub formă de spray. Este un produs a cărui rol este curăţarea părului fără apă, absorbind excesul de sebum, împrospătând șuvițele, oferindu-le în același timp volum şi textură.
Cum funcționează șamponul uscat?
Scalpul este acoperit de foliculi de păr. Acești foliculi produc sebum, ulei natural protector, creat de glandele sebacee. Sebumul are ca sarcină menținerea șuvițelor sănătoase. Este important de știu că sebumul nu are miros decât atunci când intră în contact cu bacteriile. Atunci când transpiri, când petreci mult timp în aer liber etc., părul se îngrașă. În timp ce o anumită cantitate de sebum este normală, excesul de sebum oferă părului un aspect uleios.
Spălarea și coafarea zilnică a părului nu sunt soluții recomandate persoanelor cărora li se îngrașă frecvent părul. Pentru aceastea, indicat este folosirea unui șampon uscat. Acest produs are în compoziție ingrediente care îndepărtează uleiurile și transpirația din păr. Majoritatea șampoanelor uscate conțin și parfum, oferind șuvițelor un miros proaspăt între spălări.
Este eficient șamponul uscat?
În funcție de textura firelor de păr, șamponul uscat poate oferi prospețime șuvițelor. Dar este important să nu te lași păcălit de cuvântul „șampon” din numele acestui produs. Acest tip de produs nu este destinat pentru curățarea părului, ci „deghizează” murdăria de pe scalp. Nu funcționează ca un înlocuitor pentru spălarea părului cu șampon și cu apă. De fapt, excesul de șampon uscat poate duce la mâncărimi și scalp uscat.
Totodată, persoanele care se confruntă cu dermatită sau cu mătreaţă ar trebui să limiteze folosirea acestui produs cosmetic și să trateze problema dermatologică cu care se confruntă. Motivul? Produsele de styling pot agrava mătreaţa, care, netratată, nu va face decât să „sufoce” rădăcina firelor de păr. Astfel, părul se va subția și, într-un final, va cădea. În cazul persoanelor care se confruntă cu scalp sensibil, recomandarea specialiştilor este să se folosească produse fără parfum.
Cum acționează șamponul uscat pe:
- Părul gras: Șamponul uscat este eficient pentru părul gras, atâta vreme cât este îndepărtat a doua zi. Motivul? Părul care se îngrașă rapid trebuie să fie spălat deseori pentru curățarea scalpului și pentru a preveni blocarea porilor.
- Părul uscat: Dacă părul tău este uscat, ar trebui să achiziționezi un șampon uscat, conceput special pentru tipul tău de păr.
- Părul ondulat: acesta nu trebuie pieptănat după aplicarea șamponului uscat.
Reține că, dacă părul tău este șaten sau brunet, trebuie să cumperi un șampon uscat special conceput pentru părul mai închis la culoare.
Cum se aplică șamponul uscat
Modul în care utilizezi șamponul uscat poate varia în funcție de:
- tipul de păr;
- textura șuvițelor;
- lungimea podoabei capilare.
Înainte de aplicare, este foarte important ca recipientul să se agite. Apoi, se împarte părul în mai multe șuvițe și se pulverizează la nivelul scalpului, ținând recipientul la o distanță de 6 centimetri de scalp. Următorul pas este să masezi șamponul uscat cu ajutorul buricelor degetelor. În felul acesta, produsul absoarbe sebumul în totalitate. La final, părul trebuie periat și coafat după preferințe.
Folosirea șamponului uscat are contraindicații?
Reține că șamponul uscat nu elimină reziduurile din păr şi nici nu poate înlocui spălarea tradițională a părului cu șampon și cu apă. Indicat este să-l folosești când ești în criză de timp. Altfel, dacă-l utilizezi foarte des sau două zile la rând, te poți confrunta cu iritații ale scalpului. De asemenea, porii se pot înfunda, rezultând coșuri dureroase sau o erupție cutanată.
Sursa: doc.ro