Riscul de ingrasare este unul major in perioada Postului. Proteinele animale care dau satietate sunt inlocuite cu proteine vegetale care, insa pot veni la pachet cu multi carbohidrati. Şi exista riscul excesului de carbohidrati si uleiuri vegetale pentru a potoli senzatia de foame, atrage atentia dr. Florin Ioan Balanica, membru al Academiei Americane de Nutritie si Dietetica, potrivit adevarul.ro.
Micul dejun se poate compune din fructe – mar verde, kiwi, ananas, fructe de padure – pentru cei care suporta fructele pe stomacul gol. Pentru ceilalti, o varianta poate fi o pasta de naut fiert, amestecat cu dovlecel, condimente si verdeturi, tartinata pe o felie de paine sau doua, alaturi de legume de culoare verde.
Ca gustare, medicul recomanda laptele de migdale sau pe cel de soia, fara zahar. „La pranz, putem consuma o supa crema de ciuperci, o supa de linte, o fasole verde cu usturoi, o mancare de fasole boabe, de preferat cat mai inchisa la culoare, chiar neagra, pentru ca acelea sunt boabele cu o cantitate mare de proteine. Cu alte cuvinte, putem consuma mancaruri bazate pe legumele proteice: linte verde, fasole cu boabe inchise la culoare, fasole verde, naut, mazare, broccoli. Trebuie sa stiti ca mazarea are o cantitare mare de carbohidrati si amidon. Asadar, alegem o supa-crema sau o mancare gatita la abur, cuptor sau pe aragaz. Eu intotdeauna sfatuiesc pacientii sa gateasca cu supa, adica cu fiertura de patrunjel, telina, pastarnac, mai ales in Post, pentru ca asa dam gust bun alimentelor si nu vom folosi ulei, prajeli sau rantasuri“. A doua gustare a zilei se poate compune din lapte vegetal sau o tartina cu o pasta de leguminoase. „Incheiem ziua cu cina care trebuie sa fie pana in ora 20.00 si, evident, va fi compusa din alimente usoare. Trebuie sa stiti ca legumele proteice se digera mai greu decat carnea asa ca nu trebuie sa credeti ca legume = ceva usor. Nu orice fel de leguma este o leguma usoara. Se poate consuma, de exemplu, o salata cu multe verdeturi, cu un sos din mustar fara zahar, cu lamaie, marar. Se pot adauga niste boabe de naut sau niste boabe de linte, fierte in prealabil intr-o supa de radacinoase”.
Verdele trebuie sa fie vedeta in farfurie daca tinem Post. Asa ca trebuie sa optam preponderent pentru spanac, sparanghel, fasole verde, salata, verdeturi, linte verde, varza, castraveti, ardei si dovlecei. La polul opus, sunt alimentele procesate, fara nutrienti de valoare, cele cu multa faina alba, grasimi vegetale si zahar. Cartofii trebuie consumati ocazional, cu masura, si trebuie copti. Orezul se reduce la o lingura, painea integrala la o felie, iar fructele oleaginoase la un numar de maximum 10. Nu abuzam de fructe, uleiuri, masline si nici de miere. In schimb, profitam la maximum de zilele cu dezlegare la peste. „Chiar recomand persoanelor supraponderale si celor care vor sa slabeasca si vor sa tina Post, 5 mese pe zi de peste cu legume de culoare verde. Se pot varia pestele rosu – somon, ton- cu pestele alb – pastrav, cod, biban, dorada- sau fructele de mare. Sunt multe sortimente disponibile pe piata din care se pot face mancaruri simple, usoare, la cuptor, la gratar sau fierte. Se pot face salate cu peste, se pot folosi sosuri diverse din mustar fara zahar, usturoi, lamaie care dau gust bun alimentelor“.
Sursa: sanatate.bzi.ro