Mamicile parfumeaza casa cu aroma de dovleac copt, iar cei mici decoreaza cojile dovlecilor pentru a-i transforma in personajele preferate. Toamna, dovleacul este una dintre vedetele din piata, din bucataria si casa noastra.
Pe langa aroma placuta a deserturilor cu dovleac (Cucurbita maxima), acesta poate fi gatit in zeci de moduri ingenioase si, mai important decat atat, este extrem de sanatos pentru noi, indiferent de varsta.
Dovleacul contine, printre altele, luteina, beta-caroten, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E si K, zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan si fier. Este bogat in proteine si fibre si este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6.
Nu doar leguma se consuma in cazul dovleacului, ci si semintele, pe care le puteti gasi separat, in comert. Cumparati variante fara sare sau arome, de preferat crude (nu prajite!). Semintele de dovleac sunt la fel de sanatoase ca si leguma din care provin si sunt un tratament foarte cunoscut pentru paraziti intestinali.
Ce beneficii are consumul de dovleac
Dovleacul te poate ajuta sa slabesti, fiind sarac in calorii. Favorizeaza digestia si previne depunerea grasimilor, datorita unui continut mic si rar de vitamina T. In plus, dovleacul stimuleaza activitatea rinichilor, are actiuni diuretice si favorizeaza eliminarea apei in exces din organism.
Regleaza glicemia si tine nivelul colesterolului sub control, prevenind diabetul si afectiunile inimii. Tot legat de sistemul cardiovascular, substantele active din dovleac imbunatatesc circulatia sangvina periferica si previn agravarea unor afectiuni cardiovasculare degenerative.
Dovleacul contine o cantitate mare de vitamina A, 100 de grame din aceasta leguma oferindu-ne nu mai putin de 70% din necesarul zilnic. Printre altele, vitamina A este vitala pentru sanatatea mucoaselor, a ochilor, pielii, parului si unghiilor. Impreuna cu vitamina E, aceasta previne imbatranirea pielii si aparitia ridurilor.
Poti consuma dovleac si daca suferi de anemie, de oboseala cronica sau in perioadele foarte stresante. Dovleacul are efecte benefice si in caz de insomnie, depresie, nervozitate si anxietate. Actioneaza la nivel cerebral cu efect antiinflamator, calmant si tonic, calmand migrenele si imbunatatind memoria.
Dovleacul este una dintre putinele legume care actioneaza si la nivel hormonal, cu beneficii atat pentru femei, cat si pentru barbati. Creste libidoul, regleaza nivelele hormonale, calmeaza durerile menstruale si imbunatateste fertilitatea in cazul ambelor sexe.
Dovleacul are efecte antimicotice, anticancerigene, antiseptice si antivirale. Sustine sistemul imunitar, combate infectiile din organism si favorizeaza regenerarea celulara, in special la nivelul ficatului.
Cum preparam dovleacul
Dovleacul poate fi consumat fiert, la cuptor sau pe gratar. Exista persoane care il consuma si crud, desi gustul in acest caz nu este foarte placut.
Ca desert, poti prepara dovleac copt, pe care sa il servesti cu putina miere si nuca pe deasupra, sau poti face o delicioasa placinta cu dovleac. Dovleacul copt sau pus pe gratar poate fi si o garnitura perfecta pentru carnea de vita, curcan sau pui.
Daca nu ai incercat pana acum, experimenteaza cu o supa-crema de dovleac sau un piure. Acestea au un gust usor dulce, rafinat, si pot fi o surpriza placuta pentru familia ta. Cei mici au voie sa consume dovleac incepand cu varsta de 1 an.
Ce spun studiile
Dovleacul este una dintre binecunoscutele plante comestibile si are proprietati medicinale substantiale, datorita prezentei unor substante chimice naturale si unice, care sunt comestibile. Dovleacul contine mai multi fito-constituenti care apartin clasei alcaloizilor, contine flavonoide si acid palmitic, acid oleic si acid linoleic. Diverse proprietati medicinale importante (inclusiv proprietati anti-diabetice, antioxidante, anti-cancerigene, antiinflamatoare si altele) au fost bine documentate de-a lungul anilor, in cadrul a numeroase studii.
De retinut despre dovleac
– Potasiul pe care il contin dovlecii are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale.
– Antioxidantii din dovleac ar putea ajuta la prevenirea degenerarii si afectarii ochilor.
– Dovlecii intregi (netaiati) ar trebui depozitati intr-un loc intunecat si racoros, cel mult 2 luni.
– Piureul de dovleac poate fi folosit ca inlocuitor pentru unt sau ulei in retetele care necesita coacere.
Sursa: doc.ro