Anumite alimente „hrănesc” bacteriile din gură și cresc astfel riscul de apariție a cariilor dentare. De asemenea, alimentele lipicioase, dulci care ne plac atât de mult ne pot expune unui risc mai crescut de dezvoltare a tartrului.
Vezi mai jos care sunt alimentele și băuturile de care trebuie să te ferești pentru a avea o dantură sănătoasă! Iar dacă nu te poți abține, fă un efort și spală-te pe dinți după ce le consumi.
Bomboane tari (acadele), caramele, jeleuri – zahărul din aceste dulciuri „hrănește” bacteriile și favorizează apariția cariilor dentare.
Băuturi alcoolice – acestea favorizează deshidratarea și, implicit, reduc cantitatea de salivă, care are rolul de a „spăla” resturile alimentare dintre dinți. Astfel, riscul de apariție a tartrului este crescut.
Citricele – portocalele, lămâile, ananasul, toate acestea sunt acide și, deci, atacă smalțul dinților, favorizând apariția cariilor. Fă-ți un obicei și clătește bine gura cu apă după ce consumi astfel de alimente, pentru a echilibra nivelul de aciditate de la nivelul cavității orale.
Alimente bogate în amidon – chipsurile și pâinea albă conțin amidon care rămâne pe suprafața dinților și favorizează apariția plăcii bacteriene (tartrul).
Fructele deshidratate – prunele, caisele, curmalele deshidratate au un conținut mare de zahăr și sunt lipicioase. Spală-te pe dinți și folosește ața dentară după ce le consumi.
Untul de arahide, gemurile – acestea conțin mult zahăr și se lipesc de dinți, încurajând astfel dezvoltarea bacteriilor și a tartrului.
Cafeaua, ceaiul – sunt recunoscute pentru faptul că pătează dinții, dar dacă le consumi și îndulcite cu zahăr, riscul de a te confrunta cu tartru și carii dentare este foarte crescut.
Gheața – nu o mesteca niciodată, pentru că îți poți sparge dinții sau te poți confrunta cu dureri puternice și sensibilitate dentară pronunțată.
Nu uita să te speli zilnic pe dinți de minimum 2 ori, să folosești ața dentară și apa de gură, să renunți la fumat (dacă ai acest viciu) și să mergi la un control stomatologic de rutină o dată la 6 luni.
Sursa: csid.ro