Cauzele ficatului gras

by Cristian Dobre

Cauzele ficatului gras. Steatoza ficatului este o acumulare anormală a unui tip de substanță grasă (trigliceride) în interiorul celulelor hepatice.

Persoanele cu boală hepatică grasă se pot simți obosiți sau au un disconfort abdominal ușor, dar nici alte simptome nu sunt excluse.

O biopsie hepatică poate fi necesară pentru a confirma diagnosticul și pentru a determina cauza și întinderea leziunii.

Medicii încearcă să controleze sau să elimine cauza bolii hepatice grase, cum ar fi sindromul metabolic sau consumul excesiv de alcool.

În Romania și în alte țări occidentale, cauzele cele mai frecvente ale ficatului gras sunt

Cauzele ficatului gras

obezitate
anomalii metabolice, cum ar fi excesul de greutate, rezistența la insulină (așa cum se întâmplă în diabet) și niveluri ridicate de grăsimi (trigliceride și colesterol) în sânge

toxine
unele medicamente
tulburări metabolice ereditare

Combinația dintre excesul de greutate, rezistența la insulină și nivelurile ridicate de trigliceride se numește sindrom metabolic. Toate aceste patologii provoacă o acumulare de grăsime în celulele ficatului, deoarece organismul sintetizează mai multe grăsimi sau metabolizează și elimină grăsimea mai lent. Ca urmare, grăsimea se acumulează și este păstrată în celulele ficatului. O dietă bogată în lipide nu este singura cauza care declanseaza boala ficatului gras.

În cazuri rare, grăsimea se acumulează în ficat în timpul sarcinii. Această tulburare, numită boală a ficatului gras sau boală grasă microvesiculară, este considerată în general diferită de boala hepatică grasă.

Steatoza hepatică poate fi sau nu inflamatorie. Inflamarea ficatului datorită infiltrării de grasimi se numește steatohepatită. Inflamația poate progresa spre cicatrizare (fibroză). Fibroza progresează adesea spre ciroză (cicatrizare care modifică structura ficatului și funcția acestuia).

Steatoza ficatului (cu sau fără fibroză) datorită unei alte tulburări decât consumul excesiv de alcool se numește boala ficatului nealcoolic ca apare cel mai care apare adesea la persoanele care au cel puțin una dintre componentele sindromului metabolic:

Excesul de greutate
Niveluri ridicate de grăsime din sânge (trigliceride și colesterol)
Rezistență la insulină
Inflamarea ficatului in acest caz se numește steatohepatită non-alcoolică steatohepatită. Această inflamație poate progresa spre cicatrizare (fibroză) și ciroză.

Sursa: bzi.ro

Facebook Comments