Cauzele ascunse ale oboselii

by Cristian Dobre

Nici nu începe bine ziua că deja te gândeşti la cum să ajungi mai repede în pat? Dacă răspunsul este da, atunci cel mai probabil lipsa de energie este problema numărul 1 în cazul tău.

Moleşeala, oboseala continuă şi incapacitatea de a te concentra sunt, de  cele mai multe ori, rezultate ale unor factori de risc pe care îi putem controla uşor, printre aceştia numărându-se regimul alimentar.

Însă nu doar aliemntația îţi poate influenţa nivelul de energie, ci şi anumite deficienţe şi schimbări în tabloul hormonal, după cum vei afla în rândurile ce urmează.

Prima pe listă – lipsa de vitamine şi minerale

Nivelurile scăzute de vitamina D şi B12 sunt vinovate de lipsa de energie, anxietate şi slăbiciune musculară, sunt de părere specialiştii în nutriţie. Majoritatea oamenilor suferă de o deficienţă de vitamina D, în special din cauza faptului că nu se expun inteligent la razele soarelui şi pentru că această vitamină nu poate fi absorbită în cantităţi mari doar prin dietă.

De aceea, este necesară administrarea de suplimente naturale cu vitamina D  dacă observi că te simţi din ce în ce mai obosit fără o justificare anume şi, în cazul femeilor la vârstă reproductivă, acest lucru este şi mai important, deoarece lipsa vitaminei D poate duce, de asemenea, la incapacitatea de a asimila fierul din alimente, favorizând astfel apariţia anemiei.

Cea mai sigură metodă prin care îţi poţi da seama că suferi de o carenţă vitaminică este vizita la cabinetul medicului specialist, care va efectua un test de sânge pentru a determina valorile de minerale şi vitamine din organism. Doza zilnică recomandată de vitamina D este, pentru adulţi, de 1.000 – 2.000 unităţi internaţionale.

Depresia şi negativismul

Cercetările în domeniu sugerează că un alt vinovat pentru starea de oboseală poate fi chiar…propriul creier. Mai exact, emoţiile şi gândurile negative cu care ne înconjurăm ne influenţează în aşa fel mintea şi organismul încât ne simţim lipsiţi de vlagă şi fără chef de nimic.

O soluţie în combaterea depresiei şi, implicit, a oboselii este, după părerea experţilor, efectuarea exerciţiilor fizice zilnice de aerobic, cel puţin 30 de minute, deoarece astfel sunt eliberate endorfinele sau aşa-numitele  molecule ale fericirii, care ne ajută să fim mai optimişti şi mai încrezători în forţele proprii.

Dacă nici mişcarea, nici dieta nu te ajută să redevii “iepuraşul” energic de altădată, poate ar trebui să iei în considerare tratamentul medicamentos, bineînţeles, recomandat de medicul specialist.

În astfel de cazuri, este indicată administrarea de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), medicamente care ajută la tratarea depresiei şi a stărilor emoţionale negative, cu implicaţii de ordin fizic, cum sunt oboseala, lipsa forţei musculare, durerile osoase etc.

Alte soluţii pentru a scăpa de depresie sunt psihoterapia, utilizarea unei cutii special destinate sau “simulator de răsărit”, care poate ameliora simptomele sau, de ce nu , plimbările în aer liber, yoga sau meditaţia.

Hormonii, o altă cauză a oboselii

Câte boli, atâtea niveluri scăzute ori prea crescute de hormoni! Aceşti “bau-bau” ai sănătăţii nu se lasă mai prejos şi ne ameninţă buna-dispoziţie, pe lângă faptul că pot influenţa apariţia cancerului mamar, acneei, celulitei, varicelor şi a tuturor relelor care se pot abate asupra bietei femei.

Astfel, în momentul în care suntem stresaţi de muncă, de lipsa de afectivitate a partenerului ori de vecinul care mută mobilă sâmbăta la prima oră, nivelul de hormoni al căror singur scop este să ne facă ziua mai bună scade în mod subit, apărând astfel o reacţie complet pe de-a-ndoaselea a corpului, în sensul că ne vor slei de energie şi vor diminua în doar câteva momente ultimele rezerve de concentrare şi forţă de a duce ceva la bun sfârşit.

Mare grijă, însă, pentru că stresul pe termen lung poate duce la o dezechilibru major şi ireversibil din partea glandelor suprarenale, care nu mai sunt capabile să ţină sub control secreţia de cortizol, hormonul stresului şi astfel apar simptomele de oboseală cronică, condiţie numită şi sindromul de epuizare a suprarenalelor, boala secolului XXI.

Câteva soluţii pentru a preîntâmpina astfel de situaţii constau în practicarea meditaţiei, care are efect de reducere a producţiei de cortizol, administrarea de vitamina B5 şi vitamina C, care susţin funcţiile suprarenale, şi exerciţiile fizice zilnice.

În ceea ce priveşte factorii de natură alimentară, cafeaua pune cele mai multe probleme, deşi ar trebui să fie tocmai cea care ne scapă de somnolenţă şi de starea de lene.

Acest lichid nelipsit din cănile somnoroşilor – cafeaua – poate avea efecte negative pentru organism, cum este deshidratarea, unul din principalii factori ai apariţiei oboselii. De aceea, este important să preveniţi aceaste lipsuri prin consumul a cel puţin 8 pahare de apă pe zi sau chiar mai mult, dacă urmaţi o dietă bogată în fibre, recunoscute pentru capacitatea lor de a absorbi apa din ţesuturi, susține Bonnie Taub-Dix, un dietetician de succes în New York

Nici sensibilitatea alimentară nu este de ocolit, în special în cazurile de intoleranţă la lactoză de exemplu, care pot cauza diaree, deci deshidratare şi oboseală.

Alimentele procesate atât de consumate, din păcate, în aceste vremuri sunt vinovate de din ce  în ce mai multe cazuri de alergii alimentare, între care se numără şi cea la produsele cu gluten, care poate agrava simptomele.

Afecţiuni ascunse cu impact puternic asupra nivelului de energie

Atunci când nici unul din factorii enumeraţi mai sus nu par să fie la originea stării de oboseală, este recomandat să consulţi un medic pentru că este posibil să suferi de fibromialgie, o afecţiune care se manifestă frecvent prin oboseală cronică, dureri musculare, insomnii şi lipsa concentrării.

De multe ori, din păcate, această problemă poate degenera şi poate duce la hipotiroidism, o boală pe cât de rară, pe atât de gravă, care afectează circa 10% din femeile românce cu vârsta de peste 65 de ani. Tocmai din această cauză este recomandată vizita la medic, pentru că simptomele nu sunt întotdeauna evidente şi pot fi uşor confundate cu alte afecţiuni.

Dintre acestea putem aminti: starea de slăbiciune, creşterea în greutate, depresia, sensibilitatea la frig, gândire greoaie, dereglările menstruale şi, nu în ultimul rând, subiectul abordat de noi – oboseala prelungită.

O altă cauză a stării de oboseală poate fi apneea obstructivă de somn, o tulburare a respiraţiei în timpul somnului, cauzată de ocluzii ale căilor respiratorii superioare, care determină pauze în respiraţie şi sforăit zgomotos, ce pot afecta calitatea somnului, atât a persoanei în cauză cât şi a celor din jur.

Dacă ţi se pune acest diagnostic, cel mai probabil tratamentul va consta în evaluarea ciclului de somn într-o clinică specializată de somnologie, care va stabili cu exactitate care sunt cauzele şi manifestările acestei probleme.

În cazurile mai puţin grave, schimbarea poziţiei de dormit, administrarea anumitor medicamente sau folosirea unei măşti speciale, ataşată la un aparat care furnizează o presiune optimă pentru a menţine căile respiratorii deschise, pot ameliora simptomele apneei în somn şi astfel se asigură o respiraţie normală pe tot timpul nopţii.

Sursa: csid.ro

Facebook Comments